Neke zemlje super iskorištavaju to što su u Europskoj uniji; Hrvatska, pogađate, ne. Među najlošijima smo

Dok Nijemac godišnje profitira s 1046 po glavi stanovnika zbog članstva u EU, Hrvat dobije tek 380 eura

ZADNJA IZMJENA: svi 8, 2019
Foto: AFP

Njemački građani financijski najviše profitiraju od Europske unije pa je tako njihovim građanima godišnje na raspolaganju 1046 eura više nego što bi imali da zemlja nije u članstvu EU. Proizlazi to iz studije zaklade Bertelsmann po kojoj je također vidljivo kako je BDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj oko 380 eura godišnje viši od onog kojeg bi imala bez članstva u EU. No, riječ je o iznosu znatno manjem od prosjeka EU.

“Građanima Njemačke zahvaljujući Europskoj uniji godišnje na raspolaganju stoji 1046 eura više nego što bi imali da EU ne postoji. Zajedničko tržište je najjači inicijator našeg gospodarstva“, istaknuo je u srijedu član uprave zaklade Bertelsmann Aaart de Geus.

Od zajedničkog tržišta profitiraju svi, ali ne jednako

Građani ostalih zemalja Europske unije u prosjeku godišnje od zajedničkog tržišta profitiraju 840 eura godišnje po glavi stanovnika. Hrvatska spada među one zemlje Europske unije u kojima je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji, među najnižima. Za kontinentalnu Hrvatsku on godišnje iznosi 390 eura više, a za jadransku 369 eura.

“Ne profitiraju svi jednako od zajedničkog tržišta, ali profitiraju svi”, rekao je De Geus na predstavljanju studije u zapadnonjemačkom Guetersloheu, gdje se nalazi sjedište zaklade Bertelsmanna.

Odlično tržište za zemlju koja nije u EU

Zanimljivo je da od Europske unije najviše profitira Švicarska s 2914 eura BDP-a više po glavi stanovnika. Ova zemlja nije članica Europske unije, ali je bilateralnim ugovorima praktički članica zajedničkog tržišta. Uz švicarski Zuerich, kad je riječ o gradovim anajviše profitira i London.

“Što je u nekoj regiji jača industrija i posebice grane koje su orijentirane prema izvozu, to je izraženiji profit od zajedničkog tržišta“, objašnjava jedan od autora studije Dominic Ponattu. Isto tako od zajedničkog tržišta izraženije profitiraju regije s jakim srednjim poduzetništvom.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program