Predsjednik HAZU-a kaže da je on protiv ‘Za dom spremni’, ali i protiv ‘Smrt fašizmu’

Šef ugledne institucije komentirao je peticiju o ustaškom pozdravu

ZADNJA IZMJENA: ruj 23, 2015
Foto: PIXSELL

Među potpisnicima peticije u kojoj se od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka traži da “Za dom spremni” postane službeni pozdrav hrvatske vojske, našlo se i nekoliko članova HAZU-a, poput Josipa Pečarića, koji istupa kao svojevrsni glasnogovornik inicijative, te Stanka Popovića.

Telegram je predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonku Kusiću postavio pitanje predstavlja li činjenica da su njeni članovi potpisnici ove peticije degradaciju i za samu Akademiju.

“Kao predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, premda ona nije zauzela načelni stav u povodu kontroverzne incijative da se ustaški pozdrav “Za dom spremni” uvede u hrvatske oružane snage kao službeni pozdrav, smatram svojom i javnom i osobnom dužnošću iznijeti sljedeće. Taj je pozdrav potpuno neprimjeren ponajprije zato što on simbolizira režim koji je, za vrijeme Drugog svjetskog rata, službeno objavio rasne i druge zakonske odredbe koje su proizvele tragične posljedice za znatan dio stanovništva Nezavisne Države Hrvatske. Drugim riječima, taj je pozdrav povezan s programom nacionalnih i rasnih progona”, rekao je akademik Kusić za Telegram.

Kusić osudio i pozdrav “Smrt fašizmu – sloboda narodu”

U nastavku svog odgovora Kusić je rekao kako je i pozdrav “Smrt fašizmu – sloboda narodu” također neprihvatljiv, “jer ga povezujemo sa strahovitom represijom koju je bio uveo komunistički režim prvih godina nakon svršetka Drugog svjetskog rata.” Premda naše pitanje nije sadržavalo referencu na ovu partizansku parolu, predsjednik HAZU-a smatrao je shodnim reći par riječi i o tome.

Kusić smatra kako te dvije pojave razdvajaju ideološke razlike, ali ih spaja “podjednak prijezir prema građanskim vrijednostima modernog svijeta”. Predsjednik HAZU-a vjeruje kako pokretači inicijative nisu bili svjesni svih posljedica. “Na kraju izražavam iskreno uvjerenje da pokretači spomenute incijative, i oni koji je podržavaju, nisu sasvim svjesni njenih dalekosežnih posljedica i na unutarnjem i na vanjskom planu.

Filip Raunić
Novinar
1266 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program