Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Neki kineski gradovi mrvicu ublažili covid mjere, policija zove i provjerava prosvjednike

Nakon burnog vikenda, prosvjedi su danas utihnuli

This frame grab from eyewitness video footage made available via AFPTV on November 27, 2022 shows demonstrators shouting slogans as police hold their positions, in Shanghai. - Angry crowds took to the streets in Shanghai in the early hours of November 27 and videos on social media showed protests in other cities across China, as public opposition to the government's hardline zero-Covid policy mounts. (Photo by AFPTV / AFP)
FOTO: AFP

Prosvjedi protiv rigorozne politike nultog covida održani diljem Kine nakon vikenda su utihnuli. Na ulicama je prisutan veliki broj policajaca, a oko križanja u Šangaju na kojem se prosvjedovalo podignute su barijere. U međuvremenu, neke lokalne vlasti su ublažile mjere ograničenja, prenosi Sky News. Tako su vlasti u Pekingu objavile da više neće postavljati ograde za blokiranje pristupa stambenim blokovima u kojima ima zaraženih covidom.

“Prolazi moraju ostati slobodni za medicinski prijevoz, bijeg u hitnim slučajevima i spašavanje”, rekao je gradski dužnosnik. Pritom je izostavio spomenuti tragediju u Urumqiju, u zapadnoj provinciji Xinjiang, gdje je u požaru u stambenoj zgradi poginulo 10 ljudi. Prosvjednici vjeruju da su mjere protiv covida onemogućile vatrogascima da brzo dođu na lokaciju, kao i stanovnicima da izađu iz zgrade.

Promjene su najavile i lokalne vlasti u Guangzhou, žarištu najnovijeg vala zaraze koronavirusom u Kini. Ondje se neki stanovnici više neće morati podvrgavati masovnom testiranju. Istovremeno, iz Urumqija su rekli da će se tržnice i tvrtke u područjima za koja se smatra da su pod malim rizikom od zaraze ponovno otvoriti ovaj tjedan.

Policajci prosvjednike zovu i provjeravaju

Agencija AFP javlja kako su neki od prosvjednika dobili pozive od policije, koja ih je ispitivala o njihovim kretanjima ovoga vikenda.

Žena koja je željela ostati anonimna rekla je da je policija telefonski ispitala nju i njezinih pet prijatelja koji su prosvjedovali ovoga vikenda u Pekingu. “Policajac me pitao u koje vrijeme sam išla na prosvjed i kako sam uopće čula za okupljanje” kazala je.

Dodala je da su njenoj prijateljici policajci došli i na vrata, nakon što se odbila javiti na mobitel. Nije jasno kako su snage reda otkrile identitete nekih od prosvjednika.

Kina prozvala Ujedinjeno kraljevstvo

Kineska policija pretukla je i uhitila jednog od novinara BBC-a koji je pratio prosvjede Šangaju, ali je pušten iz pritvora nakon nekoliko sati, javio je ranije BBC, prenoseći tvrdnje kineskih dužnosnika da je uhićen za “njegovo dobro”. U međuvremenu se kineska ambasada u Ujedinjenom kraljevstvu obrušila na britanske dužnosnike i poručila im da se “prestanu miješati” u njihove stvari.

Oglasila se danas i Bijela kuća, poručivši da podupire pravo na mirne prosvjede. “Ljudima treba dopustiti pravo okupljanja i mirnog prosvjeda protiv politike, zakona ili diktata kojima se protive”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Kako su uopće izbili prosvjedi

Podsjetimo, javnost u Kini se digla na noge nakon višemjesečne politike nulte stope zaraženih, pri čemu su kineske zdravstvene vlasti nametale karantene cijelim četvrtima i gradovima. Tako su u nekim dijelovima zemlje stanovnici bili zatočeni u vlastitim domovima i po četiri mjeseca, bez pouzdanog pristupa hrani i medicinskim potrepštinama, prenose zapadni mediji.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više