Politika & Kriminal

Neki klinci u Austriji mislili su da je super ideja igrati se SS časnika i Židova, sad su pod istragom

Inspirirali su ih knjiga i film o poznatom eksperimentu koji je pošao po krivu

ADN-ZB/Archiv
9.3.1945
II. Weltkrieg 1939-45
Deutsch-Sowjetische Front: Reichspropagandaminister Goebbels begr¸flt in Lauban (Niederschlesien) den mit dem EK II ausgezeichneten 16j‰hrigen Willi H¸bner, der w‰hrend der K‰mpfe um die Stadt im M‰rz 1945 von den Faschisten in den Sch¸tzengraben geschickt wurde.
FOTO: Bundesarchiv

Skupina austrijskih osnovnoškolaca je pod istragom nakon što su se igrali i glumili nacističke SS časnike i Židove, pošto su prethodno pogledali film u kojem je antifašistički društveni eksperiment pošao po krivu, rekao je glasnogovornik tužitelja u četvrtak.

Incident se dogodio kada su 14-godišnjaci učili o Drugom svjetskom ratu i nacional-socijalizmu u svojoj školi u Zurndorfu u istočnoj Austriji, rekao je odvjetnik djece Andreas Schweitzer za dpa.

Stvari su izmakle kontroli

Učenici su također pročitali knjigu ”The Wave” (Val), te pogledali istoimeni film. Oboje su bazirani na istinitoj priči američkog profesora povijesti koji je svoj razred naveo na fašističko ponašanje, kako bi im pokazao utjecaj nacional-socijalizma na obične ljude.

Kao i u prvom eksperimentu, stvari su izmakle kontroli u austrijskom slučaju, koji se dogodio u ožujku i čije su pojedinosti prvi puta objavljene u četvrtak u listu Kurier.

Neki klinci su maltretirani

Jedan od učenika također je tražio od kolega da ga pozdravljaju na sličan način kao i Adolfa Hitlera, a neki su bili i maltretirani, navodi Kurier.

Petero tinejdžera je pod istragom zbog kršenja austrijskog zakona koji zabranjuje neo-nacističke aktivnosti, rekao je glasnogovornik tužitelja iz Eisenstadta za dpa.

Nastavite čitati