Politika & Kriminal

Neki manijak, očito ljutit jer bi mogao ostati bez vozačke, prijetio je liječnici koja ga je prijavila MUP-u

Liječnici je poručio "da je bolje da je nema ako on ostane bez vozačke"

FOTO: ILUSTRATIVNA FOTOGRAFIJA/PIXSELL

Počelo se događati ono na što su liječnici upozoravali kada je u Zakon o sigurnosti prometa na cestama uvršten članak kojim se liječnike obvezuje da policiju izvještavaju o promjenama zdravstvenog stanja koji mogu utjecati na sposobnost njihovih pacijenata u upravljanju motornim vozilima. Pacijent iz Orahovice je u petak došao u ordinaciju obračunati se s liječnicom koja je tu zakonsku obvezu ispunila. Liječnicu tamo nije zatekao, pa se iskalio na njezinoj zamjeni, doznaje Index.

„Pacijent je došao revoltiran prijavom i liječniku koji je mijenjao dr. Marijanu Peček-Vidaković poručio da kaže doktorici da je bolje da je nema ako on ostane bez vozačke”, za Index je kazao dr. Berislav Bulat iz podružnice Koordinacije liječnika obiteljske medicine Virovitičko-podravske županije. Dr. Peček-Vidaković pacijentovu je promjenu zdravstvenog stanja morala prijavili policiji sukladno Zakonu, dodao je dr. Bulat.

Liječnica kažnjena s 5 tisuća kuna

Prošlog tjedna pažnju javnosti privukao je slučaj liječnice koja je platila visoku kaznu zbog toga što je prekršila navedenu zakonsku obvezu. Naime, obiteljska liječnica vozača koji se prošlog mjeseca pod utjecajem droge autom zabio u drugi automobil kažnjena je s 5.000 kuna jer nije policiji prijavila izmijenjene okolnosti njegova zdravstvenog stanja. Liječnica je situaciju u kojoj se našla opisala kao apsurdnu. Tada je po dokumentaciju pacijenta došao policajac s običnom bilježnicom i zatražio dokumentaciju bez naloga.

“Onda su se vratila njih četvorica i imali su nalog za pretres koji nije bio potreban jer ja nisam odbila dati dokumentaciju, nego sam samo tražila da imaju nalog za to”, rekla je liječnica. Dodala je da je prije nego što su uspjeli napisati prigovor na pretres, koji se inače ne može raditi bez prisutnosti člana Hrvatske liječničke komore (HLK), dobila presudu da je kriva.

Udruga je upozoravala na manjkavosti zakona

Izrijekom, problematični članak Zakona o sigurnosti prometa na cestama kaže da “ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište”.

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM-a) upozorili su da Zakon ne definira koje bolesti i stanja treba prijaviti MUP-u radi izvanrednog pregleda te da su izmjene tražili više puta. Pozvali su liječnike da revno ispunjavaju zakonsku uredbu, što bi u praksi moglo značiti masovno slanje podataka o pacijentima policiji. “Naše pacijente molimo za razumijevanje jer nas država prisiljava da MUP kontinuirano obavještavamo o njihovu zdravstvenom stanju. KOHOM smatra da se ovime gubi povjerenje između liječnika i pacijenata”, napisali su tada u priopćenju.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu