Politika & Kriminal

Nema bolje: Žalac je nepoznatu firmu s jednim zaposlenim toliko gurala, da ju je stavila u rang s Ericssonom i Siemensom

Telegram donosi novi detalj u aferi iznimno sumnjivog natječaja, koju smo jutros pokrenuli

Ministarstvo Gabrijele Žalac, otkrio je Telegram, dodijelilo je posao od 13 milijuna kuna firmi Ampelos s jednim zaposlenim koja je 64 dana bila blokirana. Kao što je kazao informatički stručnjak Marko Rakar, radi se o tvrtki bez ikakvih relevantnih referenci za navedeni posao, koji je dobila zajedno s tvrtkom InfoDom.

Nakon dodijeljenog projekta, poslovanje Ampelosa doživjelo je boom: s 200 i nešto tisuća kuna prihoda, došli su na 13,2 milijuna kuna, a dobit je s 800 kuna narasla na 8,5 milijuna. Također smo otkrili da si je vlasnik i direktor Marko Jukić isplatio punu dobit, te posudio dodatnih 2,3 milijuna kuna iz tvrtke.

Telegramovo otkriće otvara niz pitanja: kako je, uopće, nepoznata tvrtka s jednim zaposlenim i nizom blokada došla u poziciju natjecanja za golemi javni novac?

Renomirane tvrtke HT, Siemens, Ericsson. I Ampelos

Nakon što su im dodijeili posao, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova pobrinulo se da Ampelos izađe iz anonimnosti. Na webu Ministarstva iskopali smo službeno priopćenje povodom konferencije “Strateški pristup razvoju pametnih gradova”, koju je Ministarstvo organiziralo u Splitu.

Nevjerojatno, ali na tu konferenciju, osim stručnjaka iz Siemensa, Ericsson Nikole Tesle i Hrvatskog telekoma, Ministarstvo je pozvalo predstavnike posve nepoznatog Ampelosa, u tom trenutku s jednim jedinim zaposlenikom, za potrebe stručnih predavanja o pametnim gradovima.

Još nevjerojatnije, Ampelos su proglasili renomiranom tvrtkom, u rangu s ranije spomenutim kompanijama: “Također, svoja znanja i iskustva predstavili su i predstavnici renomiranih hrvatskih tvrtki Hrvatskog telekoma d.d., Petrola, Ericssona Nikole Tesle d.d., Siemens Hrvatska i Ampelos d.o.o.”, stoji u službenom priopćenju Ministarstva.

Kampanja se, duhovito, zvala ‘Hrvatska kakvu želimo’

U prethodnoj godini Siemens je imao 213 zaposlenih i prihode od 479 milijuna kuna; Ericsson Nikola Tesla je imao 1,5 milijardi kuna prihoda i 2200 zaposlenih; Petrol je zabilježio 4,7 milijardi kuna prihoda i 847 zaposlenih, a Hrvatski telekom imao je 6,2 milijarde prihoda i 3542 zaposlena. Ampelos je zabilježio nešto skromniji rezultat: 270 tisuća kuna prihoda i jednog zaposlenog.

Inače, u priopćenju također stoji: “ministrica Gabrijela Žalac svečano je otvorila konferenciju te naglasila kako je konferencija organizirana u okviru promotivne kampanje ‘Hrvatska kakvu želimo'”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu