Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nema brige oko energetske krize, Filipović intenzivno radi: 'Dragi sugrađani, država će biti uz vas'

Ministar gospodarstva poručio da neće dozvoliti da škole i vrtići ne mogu plaćati račune

FOTO: Screenshot N1

Ministri su se danas ponovno okupili nakon dvotjednog godišnjeg odmora, a nakon sjednice Vlade obraćali su se medijima. Govorio je i ministar gospodarstva Davor Filipović. Na početku je izrazio sućut povodom smrti Mislava Bage.

“Osobno sam, kao i svi članovi Vlade, duboko potresen tužnom vijesti koju smo danas primili, da nas je prerano napustio cijenjeni novinar, gospodin Mislav Bago. Izražavam iskrenu i duboku sućut njegovoj obitelji, svim prijateljima i kolegama. Mislim da će nam jako faliti”, rekao je Filipović.

Istaknuo je da su najvažnije odluke donesene na današnjoj sjednici Vlade povećanje kapaciteta LNG terminala i izgradnja plinovodne mreže na relaciji Zlobin-Bosiljevo. “U cilju osiguranja sigurnosti opskrbe plinom Hrvatske odlučili smo krenuti s investicijom ukupne vrijednosti od 180 milijuna eura – 25 milijuna za udvostručenje kapaciteta LNG-a a ostalo na izgradnju plinovoda.”

‘Želimo biti dobavni pravac plina Mađarskoj i BiH’

“Jako je važno ići u tom smjeru kako bismo pozicionirali Hrvatsku kao lidera kada govorimo o novoj energetskoj karti Europe”, rekao je Filipović te nastavio: “To je nešto na čemu ćemo raditi kontinuirano, nešto o čemu već govorimo neko vrijeme i danas smo odlučili krenuti u tom smjeru, službeno startati.”

Projekti će biti financirani dijelom iz proračuna i dijelom europskim sredstvima, a Filipović kaže da su to samo neke od planiranih energetskih ulaganja. “Želimo biti i dobavni pravac plina prema Mađarskoj i BiH i na tome ćemo intenzivno raditi”, kazao je.

Na pitanje kako misli riješiti problem velikih računa za energente koje dobivaju humanitarne udruge, Filipović je odgovorio: “Kao što smo do sad riješili velike izazove koji su bili pred nama tako ćemo riješiti i ovaj problem. Svjesni smo da ne mogu plaćati račune za struju koji im sada dolaze”, rekao je i najavio da će u narednim danima predstaviti rješenje.

‘Znamo da treba pomoći ljudima, radimo na tome’

“Nećemo dozvoliti niti da vrtići, škole, starački domovi ili bolnice budu u situaciji da ne mogu plaćati energente… Detaljno ćemo prezentirati mjere kada budu u potpunosti izbrušene, imamo nekoliko varijanti koje su na stolu. Naši sugrađani, pogotovo najugroženiji, trebaju biti sigurni da će država biti uz njih, da ćemo pomoći”, naglasio je ministar gospodarstva.

“Najavili smo da će paket biti predstavljen najesen, u tom roku će on i biti predstavljen. Dopustite. Vidjet ćete da će biti u razumnom roku. Svjesni smo situacije, znamo da treba pomoći ljudima, intenzivno se na tome radi, prema tome, svatko tko je ugrožen imat će podršku države”, rekao je Filipović.

Što se tiče poduzetnika ministar je kazao da će “i za njih naći rješenje”. “Treba istaknuti da su dio povećanja cijena energenata poduzetnici prelili na povećanje cijena proizvoda i usluga i ima onih koji su svojim odlukama da na vrijeme ne potpišu ugovore doveli u situaciju koja je teška. Pokušat ćemo za sve izaći s jednim sveobuhvatnim paketom mjera kako bi se pomoglo našim građanima, ali i gospodarstvu.”

Primorac upozorio ekstraprofitere

O mjerama pomoći govorio je i ministar financija Marko Primorac koji je ustvrdio da će Vlada i dalje pomagati poduzetnicima i građanima da se nose s visokom inflacijom kroz raspodjelu viška proračunskih sredstava na optimalan način, te upozorio poduzetnike koji ostvaruju ekstra profit na račun smanjivanja PDV-a kako Vlada ima mehanizme da tome stane na kraj.

U izjavi novinarima nakon Vladine sjednice, Primorac je potvrdio da Vlada i dalje razmišlja o raspodjeli viška proračunskih prihoda poduzetnicima i građanima koji su suočeni s rastućim troškovima zbog rekordne inflacije, što će napraviti na optimalan način. Podsjetio je pritom da je Vlada svojim intervencijama već dosad pokazala da se zna nositi s krizama.

“Smanjivanja PDV-a na niz proizvoda bila su korak u dobrom smjeru, odnosno jedini mogući mehanizam Vlade da pokuša utjecati na smanjivanje cijena. Činjenica je isto tako da efekt smanjivanja PDV-a nije u potpunosti utjecao na smanjenje cijena. To isto tako nije nešto neuobičajeno, nepoznato ili izvanredno. Pitanje je samo u kojoj mjeri će do tog efekta doista i doći, i na koji će način svi dionici prepoznati i snositi društvenu odgovornost u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo”, naveo je ministar.

Smanjenje PDV-a

Podsjetio je da je Vlada već stavila u javnu raspravu prijedlog izmjena zakona o PDV-u kojim se predviđa snižavanje stope PDV-a na drvo, sječke, pelete, brikete i na energiju iz toplinskih stanica na 5 posto, što smatra dobrom mjerom, koja će ići u smjeru pomoći socijalno najugroženijima koji se griju na taj način.

Danas je najavljeno i smanjenje PDV-a na isporuku solarnih panela na nula posto s ciljem trajnog smanjenja cijena tih panela, i po njegovim riječima, to je jedino što Vlada može učiniti. Kako ističe, Vlada ima ograničen prostor u tome da osigura da se snižavanje PDV-a prelije u niže cijene proizvoda, ali pritom ipak nije nemoćna.

“Stav je Vlade da svatko mora preuzeti odgovornost i dio tereta krize, a Vlada, vjerujte, ima mehanizama. Postoje porezi na ekstraprofite. Dakle, ako netko ostvaruje povećane marže i ako uočimo da je ta pojava postala pravilnost, mi ćemo to tretirati. Upozorio bih sve one koji će kalkulantski ulaziti u tu priču, da to ne čine, jer Vlada ima mehanizme kako tome stati na kraj”, napomenuo je Primorac.

Višak u proračunu

Govoreći o višku prihoda o državnom proračunu, Primorac je kazao da ga je spreman usmjeriti na pomoć socijano najugroženijim skupinama stanovništva, podsjetivši da Vlada ima i obveze poput indeksacije mirovina, otvorena je i za razgovore oko potencijalnog porasta plaća u državnom i javnom sektoru zbog inflacije, a da će eventualne viškove poreznih prihoda distribuirati na optimalan način.

Primorac je izvijestio i da je vrijednost fiskaliziranih računa porasla od početka godine do danas za otpriike 20-30 posto u odnosu na godinu ranije, no i da su prihodi od PDV-a pritom rasli nižom dinamikom uslijed snižavanja poreznih stopa, odnosno za 15-ak posto, dok su ukupni proračunski prihodi porasli za 5 posto. “Što se tiče fiskalnog prostora koji će država imati, ona će intervenirati na optimalan način, prije svega imajući u vidu socijalno ugrožene skupine”, poručio je Primorac.

Osvrnuvši se na velike probleme poduzeća i neprofitnog sektora u vezi visokih troškova energije, kazao je da postoji mogućnost da ili propuste impuls inflacije do krajnjih potrošača pa im Vlada onda pomaže izravno, ili postoji mogućnost da im pomaže HEP snižavanjem svojih cijena, a da Vlada onda pomaže HEP-u. To je pitanje o kojem se trenutno raspravlja, naveo je. “Mjere će biti donesene na vrijeme, imamo niz opcija, i svakako ćemo donijeti zadovoljavajuće mjere”, poručio je Primorac.

Na upit očekuje li da inflacija do kraja godine uspori s rekordnih 12,3 posto u srpnju, Primorac je potvrdio kako očekuje smanjivanje godišnje stope inflacije prema kraju godine, istaknuvši da se već sada uočava pad cijena sirovina poput nafte i metala.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više