Politika & Kriminal

Nema dalje. Žarko Tušek, čuveni ‘kaj bi ti štel biti’, u ime HDZ-a govorio o Strategiji protiv korupcije

Tušek je nakon korupcijskog skandala podnio ostavku na mjesto predsjednika županijskog HDZ-a, ali je ostao u Saboru i sada tamo govori o korupciji

FOTO: Screenshot: YouTube (Saborska TV)

Zastupnik Žarko Tušek danas je u Saboru, ispred Kluba HDZ-a, govorio o Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave. Držao je tako izlaganje o vrijednosti javne nabave u Hrvatskoj, koja je procijenjena na oko 40 milijardi kuna godišnje pa počeo govoriti o ulozi Komisije i njezinih članova za koje kaže da imaju visoku profesionalnu odgovornost.

Cijelo predstavljanje trajalo je oko osam minuta, a spomenuta je i Strategija za suzbijanje korupcije. I ništa tu ne bi bilo sporno da baš zastupnik koji je govorio o Komisiji nije u javnosti poznat kao HDZ-ovac koji je nezavisnog vijećnika Oroslavja tražio pomoć na lokalnim izborima pa pitao ‘Kaj bi ti štel bit?’.

Vjerojatno se sjećate, Tušek je krajem siječnja podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a u Krapinsko-zagorskoj županiji, nakon što je objavljena snimka na kojoj se čuje kako nezavisnom vijećniku, Viktoru Šimuniću, predlaže da na nadolazećim izborima pomogne HDZ-u izlaskom na izbore s nezavisnom listom.

‘Kaj bi ti štel bit?’

Ta lista, koja bi bila centrističko-lijeva, odnijela bi glasove SDP-u koji dobro stoji u toj županiji, te tamo ima i župana, Željka Kolara. Na sastanku je uz Tušeka bio i Emil Gredičak, također iz HDZ-a. Oni su prvo potvrdili kako je do sastanka došlo ali i negirali da su Šimuniću ista nudili. Nisu znali da je Šimunić snimio cijeli sastanak, a snimka je nedugo potom objavljena na portalu 24 sata. Na njoj se čuje kako su mu nudili pomoć u kampanji, plakate i logistiku.

“Kaj buš ti, mislim ja opće ne znam dal’ tebe zanimaju neke javne dužnosti, ja to sad ne znam… di ti radiš?”, pitao je Tušek, a Šimunić je odgovorio kako radi u Hrvatskom Telekomu. Na snimci se čuje i kako Tušek nastavlja ispitivati o javnim dužnostima. “Dal’ tebe zanima neka javna dužnost? Ak’ te zanima i o tome možemo razgovarati, to sad ti moraš meni reći…”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu