Nema kraja priče o Kuščeviću. Na popisu imovine zatajio je dva milijuna kuna

Otkrivamo novi detalj u sagi o vilama i milijunima ministra uprave

ZADNJA IZMJENA: lip 25, 2019
Foto: Vjekoslav Skledar/Telegram

Ministar uprave od sinoć priča kako je “javnosti predstavio sve dokumente o svojoj imovini”. Iz papira koje objavio sinoć u Dnevniku Nove TV, međutim, ne proizlaze odgovori na najvažnija pitanja: kako čovjek koji je prije ulaska u politiku vodio samo propali biznis, danas ima nekretnine u vrijednosti šest milijuna kuna, a pritom ih nije naslijedio?

Danas je u briljantno vođenom intervjuu s kolegom Elvirom Mešanovićem za N1 davao savjete mladim Hrvatima kako se i oni mogu obogatiti, no to već spada u kategoriju bizara.

Kako je Telegrama Ana Raić Knežević otkrila ovaj vikend, ministar je netom prije stečaja tvrtke Kuščević d.o.o., koja je potonula s milijun i 300.000 kuna duga, kupoprodajom izvukao poslovne prostore u Supetru. Nakon toga se ljudi, tvrtke i država kojima je Kuščević d.o.o. bio dužan, više nisu mogli namiriti, a ministar je te poslovne prostore prodao poduzetniku Marijanu Dužiću. Zbog kojega je, kako je pisao Jutarnji, općina Nerežišća mijenjala prostorni plan, i to dok ju je vodio današnji ministar.

Gdje su papiri u presudnoj kupoprodaji?

E sad, ta kupoprodaja iznimno je netransparentna. Ne zna se koliko je ministar platio te nekretnine propalom Kuščević d.o.o.-u; na to pitanje nije htio odgovoriti Telegramu, niti je donio ugovore na Novu TV gdje je najavio kako će objaviti sve dokumente o svojoj imovini. Ne postoje ni zapisi o poslovnim knjigama propalog Kuščević d.o.o.-a, jer ih tvrtka naprosto nije prijavljivala državi.

Tvrtka Kuščević d.o.o. u stečaj je, po skraćenom postupku, otišla 30. studenoga 2012. godine. Devet mjeseci kasnije, u kolovozu 2013., Lovro Kuščević prodaje nekadašnje poslovne prostore tvrtke turističkoj kompaniji Svpetrvs hoteli za, kako je vlasnik Marijan Dužić kazao Jutarnjem listu, 301.000 eura.

Što je sve ministar zatajio javnosti?

Međutim, kako je otkrila Telegramova Ana Raić Knežević, ministar se nakon prodaje nije u potpunosti odrekao ovog poslovnog prostora. Uz naznaku prodaje u zemljišne knjige zabilježio je založno pravo zbog, kako piše, osiguranja novčane tražbine od 260 tisuća eura. To bi značilo da Svpetrvs hoteli ministru i dalje duguju taj iznos jer zabilježba još nije uklonjena. Tih 260.000 eura ulaze u ministrovu imovinu i stoga bi morali biti prijavljeni, međutim u imovinskoj ih kartici nema. Time je gospodin Kuščević s popisa svoje imovine, prema prijavi u kartici ionako vrijedne gotovo šest milijuna kuna, zatajio dodatnih milijun i 900.000 kuna.

Nejasno je i kako je te 2010. nabavio novac kojim je otkupio nekretnine svoje tvrtke; u zemljišnim je knjigama evidentirano samo da je godinu i pol kasnije, 15. veljače 2012., od punca Ante Žuvića uzeo zajam u vrijednosti 120.000 eura, temeljem kojeg je na te poslovne prostore upisano založno pravo. Ante Žuvić, danas pokojni otac ministrove supruge, bio je i poslovno povezan s obitelji pa je u tvrtki Kuščević d.o.o. u trenutku prodaje bio na funkciji direktora.

Iako je to morao učiniti, ministar nije u imovinsku karticu prijavio kredit od 120.000 eura koji je uzeo od punca. Što je još samo detaljčić u sagi o milijunima i vilama čovjeka kojemu je jedina obrana: “podmeće mi se krivotvorenim dokumentima i lažnim fotomontažama”. Za tu frazu koju ponavlja i pritom ozbiljno kleveće medije, prvenstveno Telegram, pritom nije iznio ni jedan dokaz.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program