Politika & Kriminal

Nema načina da se ovo kaže drugačije. Bernardićev presudni potez pred izbore naprosto je tragičan

SDP bi na ovim izborima vrlo lako mogao doživjeti debakl kao HDZ na europskima. Okolnosti su vrlo slične

Sve ono što je pred europske izbore zabrljao predsjednik HDZ-a, sad ponavlja Bernardić. Štoviše, čini se da je šef SDP-a, osokoljen (olabuđen?) anketnim vjetrom u leđa otišao i koji korak dalje.

Crnog labuda HDZ nikad nije pronašao. Zapravo, nisu ga ni pokušali pronaći. Priča o teško predvidivoj pojavi koja je nenadano i značajno promijenila odnose snaga poslužila je HDZ-ovim analitičkim umovima samo da zamagle prilično očitu činjenicu – labud koji im je odnio glasove na lanjskim izborima nalazio se na mjestu predsjednika Vlade.

Jasno je da je tad dobar dio glasova desnici priskrbila politika blagog skretanja HDZ-a prema centru, no taj gubitak je bio sigurno uračunat u sve stranačke kalkulacije. Međutim, osokoljen (olabuđen?) anketnim vjetrom u leđa, Andrej Plenković je odlučio odigrati žešću igru i preko izbora za EU parlament najaviti novo doba u stranci. Na listu za Bruxelles i Strasbourg nagurao je gomilu imena sebi odanih, mladih i neafirmiranih političara, za čije dešifriranje je mnogima trebala pomoć Googlea.

Korak dalje

Ishod je poznat – isti broj osvojenih zastupnika kao i nikad slabiji SDP, umjetno disanje za Davora Bernardića i početak političkih posrtaja koji su obilježili posljednjih 13 mjeseci. Ishod – tri tjedna pred parlamentarne izbore HDZ opako “visi”, a sam Plenković možda broji posljednje dane na mjestu predsjednika Vlade.

Sve ono što je pred europske izbore zabrljao predsjednik HDZ-a, sad ponavlja Bernardić. Štoviše, čini se da je šef SDP-a, osokoljen (olabuđen?) anketnim vjetrom u leđa otišao i koji korak dalje.

Protiv korupcije osuđenikom za korupciju

Nema načina da se ovo kaže drugačije, SDP-ovi kandidati i njihov raspored na listama Restart koalicije su – tragični. Nema izborne jedinice u Hrvatskoj gdje barem nekoliko imena kandidata socijaldemokrata ne izaziva podizanje obrve i posezanje za mobitelom koji je najbrža veza s internetom. Poznatija imena, osim ako nisu iz najbližeg kruga stranačkih lojalista, na dnu su lista, gurnuta u borbu za preferencijalne glasove.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a tek je šesti. Čak trojica istaknutih i prepoznatljivijih stranačkih ljudi, Ranko Ostojić, Mišo Krstičević i Joško Šupe odbili su biti kandidati nezadovoljni pozicijom na listi i, kako kažu, potpunim nedostatkom komunikacije s vrhom stranke. Bernardić je zaključio da je, u kampanji koju će bazirati na borbi protiv korupcije i “žetončića”, baš sjajna ideja da na listi bude Željko Sabo, bivši vukovarski gradonačelnik koji je “odležao” osam mjeseci iza rešetaka jer je htio, pričajući o poslovima za obitelj i novcima za mandat, na potporu u Gradskom vijeću privoljeti HDZ-ovu vijećnicu.

Odgoda ulaska u EU i manje od četiri posto

Bernardić na listama zato, samo letimičnim pregledom, ima kandidatkinju koja je u noći prije 12 godina prijetila sugovornici “Kurvetino, gotova si, ubit ću te…” i za to osuđena na tri mjeseca uvjetno (Romana Nikolić). Ima majstora koji je na izvanrednim lokalnim izborima lani poveo SDP u epski poraz (manje od četiri posto glasova) zbog kojeg je dao ostavku (Tomislav Zrinski), ima velemajstora koji je prije 15 godina bio predsjednički kandidat i zalagao se, između ostalog, za “obnovu duhovne i moralne stečevine hrvatskog naroda, odgodu ulaska u Europsku uniju i za to da 2060. godine u Hrvatskoj bude šest milijuna Hrvata” (Mladen Kešer). I da, na Bernardićevim listama, unatoč svim velikim riječima i obećanjima, nema ni zip-modela, dakle, nema ravnopravnog broja muških i ženskih kandidata.

Predsjedniku SDP-a valjda odati priznanje na tome da je okupio široku koaliciju stranaka, pogotovo u produžecima pregovora kad je zajedničku listu podebljao za bar 4-5 osvojenih mandata potpisivanjem IDS-a i Matije Posavca. Ali, ono što u ime SDP-a nudi biračima je baš – loše. S obzirom na stanje u HDZ-u, doduše, nije nemoguće da čak i ovakav, otužni spisak imena socijaldemokratskih kandidata bude dovoljan za osvajanje relativne većine koja bi poslužila kao temelj za pokušaj okupljanja 76 mandata u Saboru i formiranje Vlade.

Isto tako, međutim, nije bilo nemoguće, štoviše, bilo je izgledno da će HDZ lani osvojiti najviše mandata na europskim izborima. Ali, crni labud se tad malo zaigrao sa sastavljanjem lista. Teško se otresti dojma da se povijest upravo – ponovila.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu