Politika & Kriminal

Nema novih izbora u Istri. DIP kaže da je sve OK, Miletić novi župan, pobijedio za 40 glasova

Uvažene su nepravilnosti koje su uočili SDP-ovi promatrači, korigiran je broj glasova koje je dobio SDP, ali nije dozvoljen uvid u kompletni izborni materijal

25.06.2020.., Pula - 
Na konferenciji IDS-a koja je odrzana na platou Kastela (Povijesni i pomorski muzej Istre) tema je bila: 
Predstavljanje kljucnih tocaka programa
- Decentralizacija i status Istre -
Na konferenciji za medije govorli su predsjednik IDS-a Boris Miletic i kandidatkinja IDS-a na listi Katarina Nemet
Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je na subotnjoj sjednici da je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić, a za zamjenika Tulio Demetlika te da se neće ponavljati izbori za župana. DIP je to učinio donoseći rješenje kojim je tek djelomično prihvatio prigovor Danijela Ferića, SDP-ova kandidata za istarskog župana o izbornim nepravilnostima i zahtjevu za uvid u cjelokupni izborni materijal.

Uvažene su nepravilnosti koje su uočili SDP-ovi promatrači nakon izbora, korigiran je broj glasova koje je dobio Ferić, ali nije dozvoljen uvid u kompletni izborni materijal.

Na temelju konkretnih prigovora i pregledanog izbornog materijala, DIP je utvrdio rezultate glasovanja drukčije od rezultata utvrđenih na pojedinim biračkim mjestima, Ferić ima pravo na 17 glasova, a Miletić na 3 glasa, u konačnici to znači da je Miletić pobijedio sa samo 40 glasova prednosti pred Ferićem.

Moguća žalba Ustavnom sudu

DIP je utvrdio da je u drugom krugu izbora za župana i zamjenika župana Istarske županije važećih listića bilo 52.574 odnosno 96,24 posto, te da je Miletić dobio 26.308 glasova, a Ferić 26.268 glasova. Nevažećih listića bilo je 2056 odnosno 3,76 posto.

Slijedom toga, Miletić je izabran za istarskog župana, a Demetlika za zamjenika župana.. Na odluku DIP-a moguća je žalba Ustavnom sudu. DIP ističe i da je na području Istarske županije bilo 296 biračkih mjesta te da je SDP u prvom krugu imao 453 članova u biračkim odborima na 267 mjesta, u drugom krugu imao je 423 članova u biračkim odborima na 257 biračkih mjesta. SDP je imao i 68 promatrača.

IDS je u prvom krugu imao 957 članova u biračkim odborima na 295 biračkih mjesta, a u drugom krugu 909 članova biračkih odbora na 292 biračka mjesta. Imao je i 14 promatrača. I SDP i IDS su dobili pravo uvida u izborni materijal za sva biračka mjesta za koja su zatražili.

‘Nije bilo nepravilnosti u provedbi izbora’

DIP je izvršio uvid u sve zapisnike o radu biračkih odbora za izbor istarskog župana, kao i u zapisnike općinskih i gradskih izbornih povjerenstava, iz sadržaja kojih proizlazi da na tim biračkim mjestima nije bilo nepravilnosti u provedbi izbora te da promatrači nisu imali niti jednu primjedbu.

Sve ostale ocjene navoda iz prigovora nalaze se u obrazloženju rješenja, objavljenom na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva, priopćio je DIP.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu