Politika & Kriminal

Nema novih izbora u Istri. DIP kaže da je sve OK, Miletić novi župan, pobijedio za 40 glasova

Uvažene su nepravilnosti koje su uočili SDP-ovi promatrači, korigiran je broj glasova koje je dobio SDP, ali nije dozvoljen uvid u kompletni izborni materijal

25.06.2020.., Pula - 
Na konferenciji IDS-a koja je odrzana na platou Kastela (Povijesni i pomorski muzej Istre) tema je bila: 
Predstavljanje kljucnih tocaka programa
- Decentralizacija i status Istre -
Na konferenciji za medije govorli su predsjednik IDS-a Boris Miletic i kandidatkinja IDS-a na listi Katarina Nemet
Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je na subotnjoj sjednici da je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić, a za zamjenika Tulio Demetlika te da se neće ponavljati izbori za župana. DIP je to učinio donoseći rješenje kojim je tek djelomično prihvatio prigovor Danijela Ferića, SDP-ova kandidata za istarskog župana o izbornim nepravilnostima i zahtjevu za uvid u cjelokupni izborni materijal.

Uvažene su nepravilnosti koje su uočili SDP-ovi promatrači nakon izbora, korigiran je broj glasova koje je dobio Ferić, ali nije dozvoljen uvid u kompletni izborni materijal.

Na temelju konkretnih prigovora i pregledanog izbornog materijala, DIP je utvrdio rezultate glasovanja drukčije od rezultata utvrđenih na pojedinim biračkim mjestima, Ferić ima pravo na 17 glasova, a Miletić na 3 glasa, u konačnici to znači da je Miletić pobijedio sa samo 40 glasova prednosti pred Ferićem.

Moguća žalba Ustavnom sudu

DIP je utvrdio da je u drugom krugu izbora za župana i zamjenika župana Istarske županije važećih listića bilo 52.574 odnosno 96,24 posto, te da je Miletić dobio 26.308 glasova, a Ferić 26.268 glasova. Nevažećih listića bilo je 2056 odnosno 3,76 posto.

Slijedom toga, Miletić je izabran za istarskog župana, a Demetlika za zamjenika župana.. Na odluku DIP-a moguća je žalba Ustavnom sudu. DIP ističe i da je na području Istarske županije bilo 296 biračkih mjesta te da je SDP u prvom krugu imao 453 članova u biračkim odborima na 267 mjesta, u drugom krugu imao je 423 članova u biračkim odborima na 257 biračkih mjesta. SDP je imao i 68 promatrača.

IDS je u prvom krugu imao 957 članova u biračkim odborima na 295 biračkih mjesta, a u drugom krugu 909 članova biračkih odbora na 292 biračka mjesta. Imao je i 14 promatrača. I SDP i IDS su dobili pravo uvida u izborni materijal za sva biračka mjesta za koja su zatražili.

‘Nije bilo nepravilnosti u provedbi izbora’

DIP je izvršio uvid u sve zapisnike o radu biračkih odbora za izbor istarskog župana, kao i u zapisnike općinskih i gradskih izbornih povjerenstava, iz sadržaja kojih proizlazi da na tim biračkim mjestima nije bilo nepravilnosti u provedbi izbora te da promatrači nisu imali niti jednu primjedbu.

Sve ostale ocjene navoda iz prigovora nalaze se u obrazloženju rješenja, objavljenom na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva, priopćio je DIP.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu