Politika & Kriminal

Nema predaje: ako sad izgubi, Trump najavljuje kandidaturu na izborima 2024. godine

Američki predsjednik smatra da je pokraden na izborima te se još uvijek ne misli predati

Američki predsjednik Donald Trump, javlja CNN, savjetnicima je kazao kako će se ponovno kandidirati 2024. godine, ukoliko će sada morati priznati poraz.

Trump smatra da je pokraden na izborima i planira niz tužbi kojima bi to pokušao dokazati. Ipak, kažu savjetnici s kojima je razgovarao CNN, ako se zbilja uspostavi da je Joe Biden bez dileme osvojio izbore, Trump se ne planira povući s političke scene.

Plan za 2024. godinu

Najbližim je savjetnicima u Bijeloj kući naložio da se počnu pripremati za izbore 2024. godine, na kojima ponovno planira osvojiti republikansku nominaciju, te se natjecati na predsjedničkim izborima izborima.

Još od izborne noći, Trump bez ikakvih dokaza tvrdi da je grubo pokraden na izborima. Njegovi lojalisti poput Rudyja Giulianija održavaju skupove protiv izborne krađe, pristaše se okupljaju ispred izbornih odbora i traže obustavu brojanja glasova.

Bidenov put do pobjede

Demokratskog kandidata Joea Bidena možda samo jedna savezna država dijeli od pobjede na američkim predsjedničkim izborima. U ovom trenutku još uvijek nije do kraja jasno je li riječ o, primjerice, Nevadi – koja nosi svega šest elektorskih glasova i u kojoj zasad ima tanku prednost – ili se ipak radi o težoj Pennsylvaniji s njezinih 20 elektorskih glasova, gdje je trenutno u prednosti Donald Trump.

Neki su mediji već proglasili Bidenovu pobjedu u Arizoni koja nosi 11 elektorskih glasova. To bi značilo da je već sada Biden na 264 elektora – dakle, na samom pragu Bijele kuće i da mu je dovoljna još samo Nevada.

Nastavite čitati