Neobična koncesija za Zlatni rat, sastanak o Agrokoru u Beogradu i ostale današnje važne vijesti

U slučaju da danas niste sitgli pratiti vijesti, izvukli smo najvažnije

ZADNJA IZMJENA: tra. 19, 2017

Jučerašnja odluka skupštine Splitsko-dalmatinske županije kojom su jednu od najpoznatijih hrvatskih plaža, Zlatni rat u Bolu na Braču, dali u koncesiju zagrebačkoj firmi Sport B d.o.o. izazvala je veliki interes javnosti, jer informacije Sudskog registra i Fine ukazuju na to da navedena firma nema zaposlene, ni prihode. Župan Zlatko Ževrnja tvrdi da je čitav proces “čist kao suza”, ali mještani Bola su revoltirani odlukom. Premijer Andrej Plenković danas je naložio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture žurno provođenje upravnog nadzora u postupku dodjele koncesije za korištenje plaže Zlatni rat, stoji u današnjem priopćenju Vlade. Sve o ovom slučaju možete pročitati OVDJE.

Kalmeta odbio svjedočiti o kriminalu u HAC-u

Bivši ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta odbio je danas na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočiti u procesu bivšim čelnicima HAC-a i ARZ-a zbog izvlačenja novca iz tih javnih tvrtki. Iako svatko ima obvezu biti svjedok događanja u kojima je sudjelovao i o kojima nešto zna, Kalmeta je iskoristio mogućnost koju mu daje Zakon o kaznenom postupku – da ne svjedoči ukoliko bi odgovorima sam sebe mogao optužiti.

Dug Agrokora po regresnim mjenicama

N1 neslužbeno doznaje nove detalje o dugovima Agrokora, prema njihovim informacijama ukupna dugovanja po regresnim mjenicama su između 3 i 3,5 milijarde kuna. No, to ne znači da nema i drugih potraživanja dobavljača koja nisu pokrivena mjenicama. Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u utorak je potpisao finalnu verziju Promemorije o mjenicama Agrokora.

Sastanak u Beogradu

U Beogradu se održava sastanak u vezi Agrokora na kojemu su, uz premijera Aleksandra Vučića te ministre Rasima Ljajića i Branislava Nedimovića i predstavnici BiH, Slovenije i Crne Gore. Vučić je na sastanku poručio kako Srbija neće dopustiti da domaće kompanije trpe štetu zbog Agrokora, odnosno da Srbija neće dopustiti odljev novca na štetu domaćih poduzeća. Na sastanku se analizira stanje nastalo krizom kao i mjere kojima će zaštiti potrošače i radnike zaposlene u Agrokorovim podružnicama. “Što se tiče Merkatora S, mi imamo izravan financijski ugovor sa slovenskim Merkatorom, a ne s Agrokorom. To nam daje neku vrstu neovisnosti s Agrokorom, ali u krajnjoj liniji u istoj smo situaciji”, rekao je srpski premijer.

Predsjednica predstavila trojicu savjetnika

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović predstavila je trojicu svojih posebnih savjetnika; Branka Lustiga za pitanja holokausta, Anđelka Akrapa za demografsku obnovu i Nenada Bakića za digitalnu transformaciju i STEM. Prilikom predstavljanja, predsjednica je istaknula kako su ta imenovanja u funkciji njezine političke agende, u kojoj kao primarna pitanja ističe demografsku obnovu, obrazovanje i zapošljavanje mladih, te izgradnju domovinskog zajedništva u ozračju društvene sinergije i tolerancije. Rekla je i kako je uvjerena da smo nakon proteklih parlamentarnih izbora ušli u razdoblje političke stabilnosti.

Perkovićeva obrana podnijela žalbu na presudu

Obrana Josipa Perkovića, koji je zajedno sa Zdravkom Mustačem prošle godine u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, predala je žalbu Njemačkom visokom sudu, potvrđeno je Hini u srijedu. Prva žalbena osnova je navodna pristranost predsjednika sudskog vijeća na Visokom zemaljskom sudu u Muenchenu u procesu protiv Perkovića i Mustača. Beyer se žali i na to što obrana nije imala potpuni uvid u dokumentaciju kojom je raspolagalo njemačko državno odvjetništvo. Perkovićevi odvjetnici žale se također na ometanje rada obrane, odnosno na premještanje Perkovića iz istražnog zatvora Stadelheim u udaljeniji kazneno popravni dom Straubing.

May objasnila zašto želi izvanredne izbore

Britanska premijerka Theresa May izjavila je danas da će se održavanjem prijevremenih izbora 8. lipnja umjesto čekanja do 2020. izbjeći situacija u kojoj bi se istodobno suočila s ključnim razdobljem u pregovorima s EU-om i izborima kod kuće. Prema planiranom rasporedu, očekuje se da će Britanija formalno izaći iz Europske unije u ožujku 2019. Prijevremeni izbori u lipnju značili bi da se May neće morati ponovno suočiti s biračima do 2022. što joj daje više prostora pri kraju pregovora o Brexitu ako pobijedi na ovim izborima.

Pence ponovno malo zaprijetio Sjevernoj koreji

Američki potpredsjednik Mike Pence ponovno je zaprijetio Sjevernoj Koreji, rekavši kako će odgovor SAD-a, na njihovo bilo kakvo korištenje oružja, biti “moćan i učinkovit”. Pence je Kim Jong-unu najnovije upozorenje poslao govoreći pred više stotina američkih i japanskih mornara na nosaču aviona USS Ronald Reagan u blizini Tokijskog zaljeva u Japanu. “Sjeverna Koreja je najveća prijetnja miru i sigurnosti u zapadnom Pacifiku. Sjedinjene Države će uvijek tražiti mir, no pod predsjednikom Trumpom, štit čuva, a mač je spreman”, rekao je Pence.

Kineski predsjednik najavio preustroj kineske vojske

Kineski predsjednik Xi Jinping najavio je preustroj kineske Narodnooslobodilačke vojske (PLA) u manje, ali učinkovitije oružane snage koje će biti bolje obučene za zajedničke operacije, objavili su državni mediji, u sklopu već pokrenute vojne reforme. Preustroj 84 vojnih postrojbi nastavak je Xijevih dugogodišnjih napora u svrhu modernizacije PLA-a s većim naglaskom na osposobljavanje za moderne oblike ratovanja, koja uključuju borbu protiv kibernetičkih napada.

Tajana Vlašić
Telegram autor
96 članaka Više o autoru