Politika & Kriminal

Neobični poslovi, milijunske tužbe i malverzacije pokojnog poduzetnika kojem je Šegota sređivao unosne projekte

Dobili smo uvid u sudske dokumente protiv pokojnog Nenada Bukovca

Poduzetnik Nenad Bukovec, nekoliko dana prije otvaranja kraka istrage u kojem ga USKOK povezuje s korupcijom u gradskoj upravi počinio je samoubojstvo. Iz detalja tajno snimljenih razgovora koje je danas objavio Jutarnji list jasno je da je i sam pokojni gradonačelnik Milan Bandić bio svjestan da ondašnji šef Gradskih groblja Patrik Šegota posluje s ovim privatnim građevinarom. USKOK Šegotu tereti da je Bukovcu, u zamjenu za mito namještao unosne poslove. No, oko milijun kuna nije mu isplaćeno.

Aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević otkrio je prije par dana da je Bukovec upao u dva navrata u gradsku upravu tražeći svoj novac. On je vjerovao da je imao pravo na sve ugovorene iznose, dok USKOK sada Šegotu istražuje zbog sumnji da mu je poslove dodijelio nezakonito. Novi detalji do kojih smo došli ukazuju na zaključak da je poslovanje Nenada Bukovca i ranije bilo sumnjivo, a bio je i pravomoćno osuđen za izvlačenje milijun i pol kuna iz vlastite tvrtke.

Pokušao ovršiti Zagrebački holding

Iz dostupnih sudskih dokumenata doznali smo da je Bukovec vodio par ovršnih postupaka protiv podružnice Gradska groblja Zagrebačkog holdinga tražeći naplatu dugovanja od oko 200 tisuća kuna. Potraživala ih je njegova firma – Prigorac građenje. Ta je firma upletena u malverzacije zbog kojih je ovaj tjedan u akciji policije i USKOK-a uhićeno pet ljudi, među i Šegota. Da nije počinio samoubojstvo i Bukovec bi se, izvjesno, našao pod istragom.

USKOK sumnja da je Bukovcu poslove sa Zagrebačkim holdingom, točnije Gradskim grobljima, osigurao upravo Šegota. Radilo se navodno o poslovima vrijednima oko četiri milijuna kuna, no Bukovec je uspio naplatiti oko 2,8 milijuna kuna. Ostalo se, prema za sada dostupnim informacijama, odnosilo na radove koje Gradska groblja, nakon Šegotinog odlaska, nisu priznala jer nije bilo uredne dokumentacije.

Šegoti je pak, sumnjaju istražitelji, Bukovec za te unosne poslove, te pogodovanje kod dodjele kućica za prigodnu prodaju kraj groblja dao oko 670 tisuća kuna mita. Novac je iz Bukovčeve firme, navodi USKOK, izvučen putem fiktivnog računa što ga je njegovoj firmi za konzultantske usluge ispostavila tvrtka u vlasništvu Šegotine sestre Tamare. Osim gotovine, sumnja se da je Bukovčeva firma obavljala i radove na Šegotinoj vikendici na Krku, što je također, navodno bilo mito.

Poslovi vrijedni 25 milijuna kuna

Istovremeno, dok je plaćao mito, gospodin Bukovec pisao je program za restrukturiranje svoje firme. Naveo je da ima za ovu godinu ugovorene poslove od 25 milijuna kuna, te da bi se uz otpis dijela potraživanja kroz predstečajnu nagodbu, mogao izvući.

Zanimljivo je da je, prema tom istom sudskom dokumentu, predstečajnu nagodbu Prigorec građenja pokrenuo, među ostalima, i riječki političar i poduzetnik Hrvoje Burić. Njegova firma Ad astra konzalting od Bukovca je potraživala 6,5 milijuna kuna, te je zbog toga upisala založno pravo na jednu parcelu u Bukovčevom vlasništvu. Iako je Burić tražio da zbog dugova upiše založno pravo na dvije Bukovčeve poslovne zgrade Zemljišno knjižni odjel Općinskog suda u Sesvetama ga je odbio.

Istovremeno sud na te zgrade upisuje zalog tvrtke Notitia u vlasništvu Tamare Šegote, preko koje je, kako sumnja USKOK, prošlo i mito za bivšeg šefa Gradskih groblja.

Kako je Bukovec izbjegao blokadu?

Upravo takav manevar s upisom založnog prava stavlja se na teret osumnjičenoj šefici Zemljišno-knjižnog odjela Ana Mariji Končić i njezinoj suokrivljenoj suradnici. Radi li se o istoj uknjižbi nije nam potvrđeno.

Ovdje još valja podsjetiti da je upravo Burić, vlasnik Ad astra konzaltinga, podnio i jednu kaznenu prijavu protiv Bukovca. Ovog tjedna smo gospodina Burića željeli pitati o tom poslovnom odnosu s Bukovcem, prijavi i predstečajnoj nagodbi, ali nam se nije javljao na pozive.

Sugovornici Telegrama o Bukovcu

Telegram je u međuvremenu dobio uvid u još neke sudske dokumente koji svjedoče o poslovima pokojnog Bukovca i sumnjama u kriminal. Razgovarali smo i s ljudima koji su bili upoznati s njegovim poslovima. Tako su nam pričali o njegovim vezama s nogometom i pojedinim igračima, spomenuli navodnu bliskost sa Zdravkom Mamićem, te otkrili da je imao firme u Slovačkoj kamo je navodno prebacivan novac.

Njegova firma Dinos građenje, prema tim istim izvorima, svojevremeno je surađivala s brodogradilištem Uljanik, no u oči je, kažu nam, upadala činjenica da novac za obavljeni posao nije isplaćivan izravno Bukovcu, već preko jedne posredničke tvrtke koja je navodno zadržavala 20 posto iznosa.

Kako je htio kupili lokalnu novinu

Bukovac i njegov Dinos građenje pojavili su se svojevremeno i kao mogući kupci Zadarskog lista. Barem je tako proizlazilo iz ugovora što ga je tvrtka Andre u vlasništvu pulskog poduzetnika Alberta Faggiana sklopila s Dinos građenjem u svibnju 2014. godine. Bukovec je trebao kupiti lokalnu novinu za oko dva milijuna kuna, te je u prosincu 2015. uplatio RTD-u, firmi koja je vlasnik Zadarskog lista, 700 tisuća kuna. Navodno se radilo o avansu, no kako cijeli iznos Bukovec nikada nije uplatio kupoprodaja je propala, a RTD-u je ostao pozamašan iznos.

Naknadno će Dinos građenje, kada ga je već preuzeo stečajni upravitelj jer je firma pod Bukovčevom vodstvom posrnula, tražiti putem suda tih 700 tisuća kuna od vlasnika Zadarskog lista. Naime, u financijskim knjigama Dinos građenja taj je iznos evidentiran kao pozajmica RTD-u. Predstavnik Dinos građenja tijekom procesa na Trgovačkom sudu u Zagrebu tvrdio je kako je ugovor bio samo paravan za izvlačenje novca. Dinos građenje je već tad poslovalo s gubitkom, te je bilo u procesu predstečajne nagodbe. Povjerenik za tu nagodbu Mladen Lovrenčić na sudu je svjedočio kako nije bio upoznat sa spornom isplatom RTD-u. Zato je predstavnik Dinos građenja zaključio da se radilo o nezakonitom potezu Nenada Bukovca.

Međutim, Bukovec je u svom iskazu tvrdio da mu je pozajmica vraćena, dok je sporni iznos uplata prema ugovoru za kupnju Zadarskog lista. To je izjavio i predstavnik RTD-a, a na kraju je to potvrdio i financijski vještak. Zato je nepravomoćnom presudom tužba Dinos građenja protiv vlasnika Zadarskog lista odbijena.

Pravomoćna presuda za kriminal

U međuvremenu je pak pravomoćno utvrđeno da je Bukovec ipak nezakonito izvlačio novac iz jedne svoje firme. Ponovno se radilo o Dinos građenju koje mu je isplatilo nešto manje od 1,5 milijuna kuna. Prema presudi Bukovec je uz taj iznos morao bivšoj firmi platiti i 80 tisuća kuna sudskih troškova.

U tužbi koju je Dinos građenje podnijelo protiv svog nekadašnjeg šefa stajalo je da su isplate bile evidentirane kao pozajmice. Rok vraćanja nije bio preciziran. Novac je posuđen u veljači 2016., a do studenog 2018. još nije bio vraćen. Zbog toga je uslijedila tužba. Bukovec se na sudu uopće nije pojavio, niti je na kraju uložio žalbu. Na računu Dinos građenja prema podacima stečajnog upravitelja ostalo je sada tek oko 30 tisuća kuna.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu