Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Neredi u Zimbabveu: oporba optužuje vladu za namještanje izbora, vojska puca na prosvjednike

Vojska je navodno ubila najmanje troje ljudi u glavnom gradu Harareu

Supporters of Zimbabwe's MDC party demonstrate outside ZANU PF headquarters in Harare on August 1, 2018, as protests erupted over alleged fraud in the country's election.
Protests in Zimbabwe's historic elections turned bloody as a man was shot dead during demonstrations over alleged vote fraud and President Emmerson Mnangagwa appealed for calm. / AFP PHOTO / MARCO LONGARI
FOTO: AFP

Vojska u Zimbabveu puca po prosvjednicima, pobornicima oporbe u glavnom gradu Harareu, javlja BBC. Navodno je ubila najmanje troje ljudi. U Harareu su krenuli prosvjedi nakon što je oporba, odnosno Pokret za demokratsku promjenu (MDC) optužila vladajuće da su namjestili rezultate predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji su održani u ponedjeljak.

Službeni rezultati izbora još nisu objavljeni, no Tendao Biti, jedna od vodećih zimbabveanskih oporbenih političara, tvrdi da je u predsjedničkim izborima pobijedio Nelson Chamisa iz Pokreta za demokratsku promjenu i optužio izborno povjerenstvo Zimbabvea da namjerno odgađaju objavu rezultata kako bi promijenili ishod u korist vladajućih. Nakon što se danas počelo pričati da vladajući zaista vode po broju glasova, krenuli su neredi.

I promatrači Europske unije sumnjaju u rezultate

Dakle, prema sadašnjim rezultatima parlamentarnih izbora, vladajuća stranka ZANU-PF, koju predvodi predsjednik zemlje Emmerson Mnangagwa, nekadašnji Mugabeov saveznik i njegov nasljednik, navodno je osvojila dvije trećine mjesta u parlamentu, što joj omogućuje da izglasava ustavne promjene.

Danas su i promatrači Europske unije rekli da su na izborima uočeni brojni problemi; od zastrašivanja glasača do pristranosti medija i nepovjerenja u izborno povjerenstvo. Također smatraju problematičnim odugovlačenje s objavom rezultata.

Trenutno se na ulicama Hararea nalaze vojna i policijska vozila, prosvjednici bijesne zbog odugovlačenja i neslužbenih rezultata, a predsjednik Mnangagwa moli za strpljenje i mir dok se čekaju službeni rezultati.