Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nesretni Grlić Radman valjda nije čuo kako se premijer hvali pa nasrnuo: 'Kako će BiH tako disfunkcionalna dobiti status?!'

Plenković je večeras natuknuo da bi BiH status EU kandidatkinje mogla dobiti do kraja godine

FOTO: HRT screenshot

Europsko vijeće danas je odobrilo Ukrajini i Moldaviji status kandidatkinja za pristupanje Europskoj uniji, a Plenković je ubrzo nakon objave natuknuo da bi se do kraja godine isto moglo dogoditi i BiH. Novinarima u Bruxellesu rekao je da je Europsko vijeće danas “po prvi put ovako jasno izrazilo spremnost da BiH dodijeli status kandidata”.

“Ovo je veliki signal prema nama susjednoj zemlji, i možemo slobodno reći zahvaljujući zagovoru Hrvatske”, rekao je premijer te dodao kako će EK svoj izvještaj o napretku oko provedbe ključnih prioriteta u BiH dati u listopadu. Na pitanje novinara o najranijem roku za dobivanje kandidatskog statusa za BiH, Plenković je kazao da “teško prije prosinca”.

“Dakle, šest i pol godina BiH čeka status kandidata, danas smo je objeručke gurnuli korak naprijed prema tome”, poručio je. No, premijerov entuzijazam ne dijeli njegov ministar vanjskih poslova, Gordan Grlić Radman. On je tako Bosnu i Hercegovinu večeras u Otvorenom nazvao “disfunkcionalnom državom” te se pitao kako kao takva “može dobiti kandidatski status”.

‘Milanović bi trebao biti na vrhu jarbola kao hrvatska zastava’

Prvo je konstatirao da je 2016. upravo Plenković pomogao BiH u podnošenju aplikacije za članstvo u Europskoj uniji. “Ali ne bilo kakva BiH, ne BiH koja je institucionalno disfunkcionalna, koja nema reforme, koja nije napravila zapravo u ovih šest godina nikakvih pomaka”, počeo je Grlić Radman.

“Nužno je vidjeti određene pomake, a prije svega izbornu reformu. Ustavne reforme, izborne reforme… Kako može disfunkcionalna zemlja s velikim demokratskim deficitom dobiti kandidatski status?”, pitao se zabrinuti Grlić Radman pa kasnije, u raspravi s Prkačinom iz Domovinskog pokreta, rekao da “Milanović obmanjuje javnost da se stvari mogu riješiti preko noći”.

Usput je predsjednika optužio da “dijeli hrvatsko političko tijelo i ruši hrvatsku Vladu”. “Na jednom brodu kojim mi zajednički plovimo, gdje bi trebao on biti na vrhu jarbola kao hrvatska zastava, on svojim uvredama danas upravo ruši tu Vladu. On buši brod na kojem plovimo”, bio je slikovit Grlić Radman, kako prenosi HRT.