Politika & Kriminal

Netko je snimio sirote radnike na gradilištu kako moraju uvježbavati pljesak prije Vučićevog dolaska. Snimka obilazi regiju

Vučić novinarima: 'Vama sigurno aplaudiraju spontano, a meni samo namješteno'

Serbian President Aleksandar Vucic waits in line to cast his ballot at a polling station in Belgrade on June 21, 2020 during an election for a new parliament in Europe's first national election since the coronavirus pandemic, though few expect major surprises with the ruling party poised to dominate a scattered opposition, some of whom are boycotting the ballot. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
FOTO: AFP

Društvenim mrežama proširila se snimka na kojoj navodno radnici na gradilištu Kliničkog centra Srbije uvježbavaju pozdrav i aplauz za srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i ministra zdravstva Zlatibora Lončara uoči njihovog posjeta, prenosi Nova.rs. Na snimci se stariji muškarac obraća okupljenim radnicima, koji navodno sudjeluju u izgradnji Kliničkog centra Srbije.

“Radimo Klinički centar Srbije i bit će jedan od pet najvećih u svijetu”, započeo je muškarac na snimci s posebnim naglaskom na “svijetu”. “Ne u Srbiji, ne na Balkanu, ne u nekoj Europi, na svijetu!”, nastavio je, a zatim je počeo govoriti o srpskom zdravstvu, kojeg je, kako smatra, spasio Zlatibor Lončar. Osvrnuo se i na ranija vremena, a i Židove.

“Kada je prethodni režim vladao, on je već počeo davati dozvole za rad Kliničkih centara u nekim državama tipa Jevrejima ili kako se već zovu Izraelci. Šta bi bilo od nas da su oni došli? Pa ništa, umrli bi od covida i raznih gluposti. Tako da sam vam htio samo reći kakve državnike imamo”, naglasio je stariji muškarac okupljenim radnicima, pa im objasnio kako će ih pozdraviti. “Kada budu ovdje negdje ja ću početi pljeskati, pa i vi pljeskajte. Ajmo da vidimo”, rekao je radnicima koji su na to morali početi glasno pljeskati. Na kraju ih je pozvao da uzviknu “Živjela!”

‘Vidim da vas to muči i mori, gdje god da dobijem aplauze’

Nakon što je obišao radove na rekonstrukciji Kliničkog centru Srbije, Vučić je komentirao navodnu snimku tvrdeći da ne zna ništa o njoj i da mu aplauzi nisu potrebni. “Ja to ne znam, ali ja da napadam radnike zbog toga neću, kao ni zbog bilo čega drugog. Vidim da vas to muči i mori gdje god da dobijem aplauze, što ćete, vama sigurno aplaudiraju spontano, a meni samo namješteno. Ako će to vam to pomoći da mislite o sebi još malo bolje i ljepše”, odgovorio je Vučić novinarima.

Nastavio je kako nema pojma što su radnici napravili te da od njih to nije očekivao. Naglasio je kako je na njemu bilo samo da im pruži ruku, da ih pita kako preživljavaju vrućine, rade li naporno i hoće li moći završiti sve u roku.

“Nisu mi potrebni aplauzi. Na svaku vašu riječ svakodnevno mogu organizirati, gdje god da se pojavim, da skupim tisuću, pet, deset, pedeset, pa i sto tisuća ljudi. To ne radim nikada, jer to bi bilo neodgovorno”, rekao je Vučić.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu