Novi napad u Londonu; muškarac se kombijem zaletio u ljude koji su izašli iz džamije i ubio jednu osobu

Gradonačelnik kaže kako je riječ o 'stravičnom terorističkom napadu'

ZADNJA IZMJENA: lip 19, 2017
Foto: AFP

Jedna je osoba poginula, a deset ih je hospitalizirano u ponedjeljak iza ponoći u sjevernom Londonu, nakon što se netko vozilom zaletio među vjernike koji su izašli iz džamije u Finsbury Parku, izvijestila je londonska policija, koja je taj događaj nazvala “velikim incidentom”. Napadač je uhićen, neimenovani 48-godišnjak, a londonski gradonačelnik Sadiq Khan kaže kako je riječ o “stravičnom terorističkom napadu”.

Policija je priopćila kako su primili dojavu 20 minuta iza ponoći, i to zbog sudara na Seven Sisters Roadu, koja prolazi kroz područje Finsbury Parka. U međuvremenu je Muslimansko vijeće Velike Britanije izvijestilo kao su napadnuti vjernici koji su izašli iz lokalne džamije.

Napad u vrijeme Ramazana

Napad se dogodio u vrijeme muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, kada se molitve održavaju tijekom noći. Svjedoci događaja navode kako su čuli povike i vrisak te da je zavladao kaos. “Bio je to bijeli kombi koji je stao pred Finsbury Park džamijom i izgledalo je kao da je pogodio ljude koji su izašli nakon završetka molitve.

Nisam vidio samog napadača, iako je izgledao kao da je uhićen, ali vidio sam kombi”, izjavio je jedan od svjedoka događaja. Incident pred džamijom uslijedio je nakon niza napada u Velikoj Britaniji posljednjih mjeseci za koje su optuženi islamistički militanti.

Okupljeni su uhvatili jednog napadača

Drugi svjedok, Abdul Rahman, za BBC je objasnio kako su on i još nekolicina prisutnih uhvatili jednog od napadača. “Tip je izašao iz kombija, vikao je da želi ubijati muslimane i krenuo je bježati”, rekao je Abdul, te objasnio da su on i nekolicina pristunih zaustavili napadača i držali ga na tlu dok nije došla policija.

Toufik Kacimi, izvršni direktor Muslimanske kuće za socijalnu pomoć, također je bio prisutan, i za Sky News izjavio kako je napadač, nakon što je izašao iz kombija, vikao “Učinio sam svoje”. Okupljeni su ga uhvatili i krenuli tući, a imam Mohammed Mahmoud je dotrčao i zaustavio ih. “Zapravo mu je spasio život”, rekao je Kacimi.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program