Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Neugodna afera u slavonskoj policiji: službenik krao stotine tisuća kuna, nitko nije primijetio

Da policajac u Belišću godinama uzima novac otkriveno je prije šest mjeseci. Zašto još uvijek traju izvidi?

U policijskoj postaji Belišće, koja je u sastavu PU osječko-baranjske, već godinama nestaje novac kojeg prometni policajci naplaćuju vozačima za počinjene prekršaje. Neslužbene informacije govore da se radi o iznosu većem od pola milijuna kuna. Iz PU osječko-baranjske nisu odgovorili na naša pitanja postoji li sumnja kako je policijski službenik M. R. otuđio novac koji su mu predavali prometni policajci od naplaćenih prekršajnih kazni.

Konkretno; je li točan podatak da se radi o otuđenju od više stotina tisuća kuna kroz duže vremensko razdoblje; je li taj policijski službenik suspendiran s dužnosti; vodi li se i od kada protiv njega stegovni postupak te je li u tijeku i istražni postupak?

Nije uplaćivao novac od prometnih kazni

Nakon šest dana čekanja i požurnice, dobili smo odgovor u jednoj jedinoj rečenici: ”Izvješćujemo vas da sektor kriminalističke policije Policijske uprave osječko-baranjske i dalje provodi izvide u predmetu M. R. zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela.”

I dok policija vrlo šturo izvješćuje o za njih krajnje neugodnom događaju, osobito za načelnika PP Belišće Vladu Krznarića, neslužbeno, saznajemo da izvidi traju još od travnja 2021., dakle već pola godine.

Naime, u travnju je otkriveno kako M. R. nije na blagajni PU osječko-baranjske od početka ove godine uplatio ni kune od prometnih kazni, dakle nije predavao novac kojeg su prometni policajci naplatili vozačima u prekršaju. Kako smo saznali, radilo se o 30-ak tisuća kuna. Naplaćenih u samo prva tri mjeseca ove godine.

Svi policajci su novac predavali jednoj osobi

Praksa je inače bila da prometni policajci, kada se vrate s terena, novac od naplaćenih kazni predaju M. R. (ili, kako se to kolokvijalno govori: razdužuju) koji je potom, jednom tjedno, taj novac trebao odnijeti na blagajnu u PU osječko-baranjsku.

Sve je navodno otkriveno nakon nadzora iz Ravnateljstva policije kada je utvrđen nerazmjer izdanih blokova i novca od naplaćenih kazni. Svakom vozaču koji je napravio prometni prekršaj poznato je da policajac, za utvrđeni prekršaj, izdaje potvrdu na tiskanici o naplaćenoj novčanoj kazni na mjestu počinjenja prekršaja.

Svaka potvrda ima serijski broj i jedan se primjerak uručuje vozaču. Te tiskanice policajci zadužuju, a potom, kada predaju novac, automatski i razdužuju. Policajac M. R., koji je novac preuzimao od kolega, samo je dio novca predavao u blagajnu, a ostatak zadržavao za sebe.

Vjeruje se da je novac zadržavao godinama

“Nakon što je nadzorom iz Zagreba uočeno kako su policajci zaprimili znatno više blokova nego što je predano novca za naplaćene kazne, počela je istraga. Ubrzo se otkrilo da je M. R. novac zadržavao godinama, pa je naloženo da se provjeri koliko je novca predao unatrag 10 godina, a koliko su policajci na terenu kazni naplatili. Govori se da iznos premašuje pola milijuna kuna”, kaže za Telegram izvor blizak osječkoj policiji.

Kako saznajemo, policijski službenik M. R. je suspendiran, a DORH je naložio istragu. Protiv njega, također je neslužbeno, pokrenut stegovni postupak. Cijeli slučaj za policiju je iznimno neugodan, jer pokazuje pomanjkanje nadzora, s obzirom na to da je M. R. godinama zadržavao dio novca od naplaćenih prometnih kazni a da to nitko od njemu nadređenih nije primijetio.

Zašto izvidi traju već šest mjeseci?

“Njegov način života, ni imovinsko stanje nisu odskakali od prosjeka ostalih policajaca pa zbog toga nije upadao u oči. Osim toga, vrlo je rijetko, tek po nekoliko dana, odlazio na godišnji odmor, kako ga nitko ne bi morao mijenjati i eventualno primijetiti nedostatak novca. Uz redovni posao bavio se i uzgojem sadnica, prema svima je bio ljubazan i pristojan, pa nitko u njega nije posumnjao”, kaže Telegramov izvor, blizak policiji.

Tvrdi kako je čak bilo pokušaja da se M. R.-u sve prosti ako uplati novac za prva tri mjeseca ove godine, no kada je otkriveno da novac nije predavao ni ranije, slučaj se više nije mogao zataškati. Ipak, krajnje je neobično da je od dana saznanja o nastanku novca u belišćanskoj policiji, do trenutka našeg upita, prošlo šest mjeseci a da izvidi još traju, te da policija Državnom odvjetništvu još uvijek nije podnijela kaznenu prijavu protiv svog službenika.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više