Neuništiva kraljica: dosad je kroz njezin život prošlo 18 britanskih premijera i 15 američkih predsjednika

Samo 4 mjeseca je dijele od toga da postane najdugovječniji britanski monarh.

ZADNJA IZMJENA: svi 7, 2015
Foto: AFP

Ovog četvrtka Veliku Britaniju očekuju najneizvjesniji izbori dosada, o čemu više možete pročitati ovdje.

Kako god da izbori završe, tko god bio na pobjedničkoj ili gubitničkoj strani, jedan je lik već dugi niz godina konstanta u britanskoj politici, točnije na britanskom prijestolju- kraljica Elizabeta II, piše Business insider.

63 godine vladavine

Elizabeta je na prijestolju već 63 godine, točnije od 1952. Ako doživi do 9.9.2015. postat će najdugovječniji britanski monarh u povijesti Britanije. Zasada taj rekord drži kraljica Viktorija s 63 godine i 216 dana staža na britanskom prijestolju.

Untitled

Elizabeta je proživjela sve strahote i užase Drugog svjetskog rata, susrela se s Winstonom Churchillom nebrojeno puta. Izmjenjivali su se predsjednici i političari u Britaniji i u svijetu, a ona je ostajala. U njenom životu dosad se izmijenilo čak 18 britanskih premijera,15 američkih predsjednika i 12 francuskih predsjednika.

Truman, Nixon, JFK, De Gaulle i Reagan samo su neke od povijesnih osoba koje je kraljica ispratila u povijest.

Kako je došla na prijestolje?

Elizabeta je rođena 1926. kao prvo dijete u braku Alberta, vojvode od Yorka, i Elizabeth, vojvotkinje od Yorka. U trenutku svog rođenja bila je treća u nasljednom nizu, iza strica Edwarda i svog oca Alberta.

Njeno rođenje je izazvalo interes javnosti, ali nije bilo razloga za vjerovati da bi mogla naslijediti tron. Međutim, spletom okolnosti, Edward koji je postao kralj nakon smrti Elizabethinog djeda, je abdicirao. Obzirom da nije imao djece, a Elizabeth nije imala braće, 1952. dobila je titulu kraljice.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program