Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nevjerojatni Penava tvrdi da se Srbi uopće nisu iselili iz Vukovara. Nego da je 2011. lažiran popis

Penava tvrdi kako su podaci lažirani da bi se izazvale napetosti

FOTO: Dnevnik Nove TV

U Vukovaru se značajno smanjio broj hrvatskih građana srpske nacionalnosti; ima ih 29,73 posto od ukupnog stanovništva grada, što je za oko pet postotnih bodova manje nego 2011., kada ih je bilo 34,87 posto. Navedene podatke pokazao je danas objavljen popis stanovništva iz 2021. Time Srbi u Vukovaru više nemaju ni teoretsko pravo na ravnopravnu upotrebu svog jezika i pisma, jer, prema zakonu, manjine to pravo ostvaruju ako čine trećinu ukupnog stanovništva u jedinici lokalne samouprave.

Podatke Državnog zavoda za statistiku za N1 je komentirao vukovarski gradonačelnik i šef Domovinskog pokreta Ivan Penava. Iako je prozivao Vladu zbog iseljavanja stanovništva iz cijele Hrvatske, ustvrdio je da se Srbi nisu iselili iz Vukovara u 10 godina između popisa nego da su popisivači 2011. manipulirali i lažirali podacima o broju stanovništva.

Penava tvrdi kako ovi podaci pokazuju da je prošli popis stanovništva netočan te da se nameće pitanje “kome je bilo u cilju implementirati lažne podatke u Vukovaru” i “dovesti do napetosti”. “Da se pripadnici srpske manjine moraju osjećati nelagodno, jer je netko eksperimentirao s lažnim podacima”, kazao je i dodao da je netko “maliciozno” htio “nametnuti prava koja nikada nije ni imao”.

‘Vratili smo mir u Vukovar’

Zatražen za pojašnjenje tvrdnje da su podaci iz 2011. lažni, Penava nije detaljizirao nego je kazao kako je on bio nadležan za prošlogodišnji popis. “Bio sam prva osoba u hijerarhiji za korektnost popisa. Tko je bio 2011. i kakvi su mehanizmi bili, zašto se pustilo to na taj način, nisu smjeli dozvoliti da se buši bilo gdje u Hrvatskoj. Nismo smjeli dopustiti da se na tako ozbiljnoj stvari netko igra”, kazao je.

Rekao je da su 2011. upozoravali da u Vukovaru ima manje građana nego što je pokazao popis te da su prošle godine to “napravili kako je trebalo”. “Vratili smo mir u grad Vukovar. Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu”, rekao je. Ustvrdio je da ne bi pobijedio na prošlogodišnjim izborima da za njega nije glasao veliki broj građana srpske nacionalne manjine.

‘Nećemo ostaviti prava’

Penava je konstatirao da će predložiti promjene kako bi se situacija u Vukovaru, oko jezika i pisma srpske nacionalne manjine, vratila na stanje prije 2011. Još jednom je optužio popisivače 2011. za lažiranje podataka te ustvrdio da su “lažnim popisom” bili prisiljeni poduzeti korake “neprirodnim načinom”. “Postoje načini dozrijevanja kad su mogući koraci prema naprijed. Ako se ti koraci rade na silu, onda se dobije kontraudar”, kazao je.

Tvrdi da je preduvjet za izlaženje ususret pripadnicima manjine “jako povjerenje i stajalište da smo svi u poziciji napretka”. “Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod kao većinski nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema naprijed”, rekao je vukovarski gradonačelnik te zaključio:

“Nijedno pravo koje je iskamčeno temeljem lažnog popisa nećemo ga pustiti niti ostaviti. Vratit ćemo situaciju na početnu poziciju. Ono što su neke strukture smišljeno progurale u Vukovaru, nećemo pustiti tek tako.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više