Politika & Kriminal

Nevrijeme diljem Hrvatske: u Istri pijavica, na Baniji vjetar čupao drveće i krovove

Hrvatsku je danas pogodilo nevrijeme, dolaze vijesti iz brojnih dijelova zemlje

FOTO: Pixsell

Danas je u Hrvatsku stiglo najavljeno nevrijeme zbog kojeg su izdana i brojna upozorenja. Čini se kako je zasad najviše štete napravilo na području Banije gdje je porušeno brojno drveće, od čega je dio pao i na strujne vodove pa neka mjesta nemaju struje.

No, nevrijeme je stiglo i u Istru, gdje je prije nekih sat vremena zabilježena pijavica. Snimio ga je Petar Radovan, osnivač popularne Facebook stranice IstraMet, u naselju Žužići, u Općini Tinjan. Zasad nije poznato je li prouzročila neku ozbiljniju štetu.

Tornado iz Žužići kod Tinjana!Video: Petar Radovan

Posted by IstraMet on Sunday, August 1, 2021

Tornado u središnjoj Istri kod Tinjana! Prošao je šumom…idemo u potragu za trackingom. Foto: Petar Radovan

Posted by IstraMet on Sunday, August 1, 2021

Ajme! Pogledajte rotaciju u sustavu

Posted by IstraMet on Sunday, August 1, 2021

Šteta na Banovini

A ranije danas na Baniji je olujni vjetar prouzročio dosta štete. Kako se može vidjeti na Facebook stranici “Ljudi za Ljude” štete je bilo na kontejnerima u kojima građani žive nakon potresa, dok se na nekim fotografijama vide i razbijeni crjepovi, cigle i žbuka na zgradama.

Stranica HR Vrijeme javila je kako je područje Gline i okolice dosta stradalo te kako je okolica Petrinje bez struje, dok Sisak.info javlja kako je na području Siska otežan promet jer su iščupana brojna stabla, a oštećeni su i neki objekti.Snažan vjetar srušio šator za deset sekundi

Najviše poteškoća nastalo je zbog olujnog vjetra koji je odnio krov sa Srednje škole Tina Ujevića u Kutini, a u mjestu kod Slatine srušio šator. Cijeli događaj je snimljen, u videu vidimo ljude dok panično istrčavaju iz šatora koji se na kraju potpuno uruši.

U međuvremenu Civilna zaštita javlja kako je nevrijeme zahvatilo područja Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske županije i Osječko-baranjske županije.

Odneseni krovovi, problemi sa strujom

Na području Bjelovara su imali oko 50 dojava građana zbog posljedica nevremena. U Grubišnom Polju vjetar je odnio krov na tvrtki Komunalac, u naselju Dražica stablo hrasta oštetilo je gospodarske objekte, a u Velikom Grđevcu je stablo palo na jedno osobno vozilo.

Na području Sisačko-moslavačke ima problema s električnom energijom budući da su stabla popadala po banderama. U Požeško-slavonskoj ima štete na krovovima kuća te srušenog drveća, ali i problema s električnom energijom.

U Zagrebačkoj županiji je bilo više dojava o nevremenu, a radilo se uglavnom o drveću koje je palo i zakrčilo prometnice te oštećenim strujnim stupovima i kablovima. U mjestu Vrbovečka Dubrava oštećeno je nekoliko desetaka kuća s kojih su popadali crjepovi te su oštećeni krovovi. Na području Osječko-baranjske je nevrijeme dovelo do poteškoća u opskrbi električnom energijom.

Požar u Dalmaciji, problematičan vjetar

I dok vatrogasci u ovim dijelovima Hrvatske izlaze na intervencije zbog saniranja štete, njihovi kolege u Dalmaciji bore se s vatrom. Naime, u mjestu Biska nedaleko od Sinja još je oko 12:40 došlo do požara koji je tek oko 16 sati stavljen pod kontrolu.

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević je Hini rekao kako je na terenu trenutno jedan kanader, 40 vatrogasaca s područja Dugopolja, Trilja, Sinja, Dicma, Žrnovnice i Splita s 12 vozila, a do večeri bi trebao biti lokaliziran. Gore hrastovina i trava.

Zapovjednik DVD Trilj Mladen Klarić je rekao kako im gašenje na terenu otežava jako jugo, no srećom nisu ugrožene kuće niti poslovni objekti. U gašenju su im pomagala dva kanadera i dva fair bossa, no na terenu je sada ostao jedan kanader. Na istom je mjestu gorjelo i jučer kada je u dva sata opožareno nešto manje od dva hektara trave i hrastovine.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu