Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

New York, nakon zabrinjavajuće presude, donio zakon koji zabranjuje nošenje oružja na mnogim javnim mjestima

Demokratski vođe osudili su presudu Vrhovnog suda prema kojoj Ustav SAD-a jamči pravo na nošenje oružja u javnosti

NEW YORK, NY - MAY 08: Police officers are seen in Times Square on May 8, 2021 in New York City. According to reports, three people, including a toddler, were injured in a shooting near West 44th St. and 7th Ave.   David Dee Delgado/Getty Images/AFP (Photo by David Dee Delgado / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Savezna država New York u petak je donijela zakon kojim se zabranjuje nošenje oružja na mnogim javnim mjestima, među njima i Times Squareu, dok će oni koji žele dozvolu za nošenje oružja morati dokazati svoje vještine pucanja i državnim službenicima na pregled dati profile na društvenim mrežama.

Ovaj zakon usvojen je na izvanrednoj zakonodavnoj sjednici, a njegovo donošenje potakla je prošlotjedna presuda Vrhovnog suda kojom su poništeni sto godina stari restriktivni zakoni o nošenju oružja u New Yorku. Većina konzervativnih sudaca Vrhovnog suda po prvi je put o povijesti presudila da Ustav SAD-a jamči pravo na nošenje oružja u javnosti radi samoobrane.

Očekuju se tužbe

Demokratski vođe New Yorka osudili su presudu Vrhovnog suda jer smatraju da će zbog više vlasnika oružja biti i više oružanog nasilja. Priznaju da moraju olabaviti uvjete za davanje dozvola kako bi ispoštovali presudu, ali će u ime javne sigurnosti nastojati zadržati što više ograničenja. Neka od tih ograničenja zasigurno će biti predmetom sudskih tužbi.

Vrhovni sud je odlučio da su zbog uvjeta za dozvolu koji su u New Yorku na snazi od 1911. državni službenici imali previše mogućnosti za odbijanje davanja dozvole.

‘Nastavit ćemo štititi građane New Yorka’

Demokratska guvernerka savezne države New York Kathy Hochul sazvala je ovu izvanrednu sjednicu i kazala da su dosadašnji zakoni o držanju oružja u New Yorku rezultirali time da New York ima petu najnižu stopu smrtnosti od vatrenog oružja od 50 saveznih država.

„Naša savezna država nastavit će štititi građane New Yorka, unatoč presudi Vrhovnog suda“, kazala je tijekom konferencije u glavnom gradu Albanyju, dok su zakonodavci raspravljali o zakonu.

„Oni možda misle da mogu promijeniti naše živote jednim potezom pera, ali i mi imamo pera“, dodala je.