Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

New York Times potvrdio autentičnost brutalne snimke: ukrajinski vojnici smaknuli ruske zarobljenike

Uznemirujuća snimka prikazuje i egzekuciju jednog ranjenog ruskog vojnika

FOTO: Screenshot/Twitter

U ponedjeljak je na društvenim mrežama objavljen video koji, kako se čini, prikazuje skupinu ukrajinskih vojnika kako u jednom mjestu nedaleko Kijeva ubijaju zarobljene pripadnike ruskih trupa. Riječ je o videu čiju je autentičnost danas potvrdio The New York Times koji u svom tekstu otkriva i detalje razgovora ukrajinskih vojnika tijekom brutalnog zločina.

Na videu su tako prikazani ubijeni i ranjeni ruski vojnici kako leže na cesti u lokvama krvi, dok se oko njih, čini se, nalaze ukrajinski vojnici. “Još uvijek je živ. Snimaj te ubojice. Pogledaj, još uvijek je živ. Dahće”, govori jedan dok se vidi kako ranjeni ruski vojnik s jaknom preko glave još uvijek diše i miče se. Nakon njegovog pomicanja, jedan od vojnika prilazi te u ranjenog Rusa prvo ispaljuje nekoliko metaka, zatim zastaje pa ispaljuje još nekoliko nakon čega se ruski vojnik prestaje micati.

Vezali im ruke i pucali u glavu

Na videu, koji nećemo objaviti zbog osjetljivosti sadržaja, vide se još najmanje tri druga navodno ruska vojnika, uključujući i jednog s ranom na glavi kojemu su ruke vezane na leđima. Svi se nalaze u blizini ranjenika koji je ubijen. Odjeveni su u maskirne jakne i imaju bijele trake na rukama koje obično nose ruske trupe, piše The New York Times.

Vojnici leže na cesti nekoliko metara od borbenog vozila pješaštva koje koriste ruske zračne jedinice, dok se dalje niz cestu vide i druga uništena vozila. Nepoznato je o kojoj je točno ruskoj jedinici riječ, ali u videu jedan od muškaraca neke od njih spominje kao “momci iz Belgravia”. Naime, Belgravia je naselje koje se udaljeno nekoliko stotina metara od incidenta. New York Times piše da je video snimljen na cesti sjeverno od sela Dmitrivka, nedaleko Buče. Na kraju videa jedan od ukrajinskih vojnika govori: “Slava Ukrajini”.

Ukrajina o videu

Oz Katerji, slobodni novinar, na Twitteru je 2. travnja objavio video i slike uništene kolone i napisao kako su mu vojnici rekli da su Rusi upali u zasjedu 48 sati ranije. Ministarstvo obrane Ukrajine također je tvitalo o uništenju ruskog konvoja, nazvavši to “preciznim radom” ukrajinskih snaga, prenosi New York Times.

Ukrajinska novinska agencija koja je objavila video o posljedicama zasjede 30. ožujka opisala ju je kao djelo “gruzijske legije”, paravojne jedinice gruzijskih dobrovoljaca koja se formirala za borbu u korist Ukrajine 2014. godine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više