Politika & Kriminal

Američki ambasador upravo je rekao da je odavno Plenkoviću dao papir iz kojeg je sve bilo jasno oko aviona

Veleposlanik je potvrdio da je hrvatski državni vrh morao znati kako kupnja američkih aviona od treće strane funkcionira

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst danas je rekao kako je premijeru Andreju Plenkoviću dao dokument koji jasno definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16. Kohorst je za N1 televiziju objasnio jučerašnju tvrdnju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da postoji “white paper” koji je SAD poslao Hrvatskoj povezan s kupnjom borbernih aviona od Izraela.

“Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F16. Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira”, kazao je Kohorst.

‘Generalnu informaciju su imali’

Potvrdio je kako je hrvatski državni vrh morao znati kako kupnja američkih aviona od treće strane funkcionira. “Postoji pravilo prodaje trećoj strani koja mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje, ali generalnu informaciju su imali”, rekao je.

Veleposlanik Kohorst dodao je kako ne zna zašto je proces nabave aviona propao, rekavši da je američka vlada odobrila transfer, ali izraelska i hrvatska strana nisu mogle prihvatiti uvjete. “Tražili smo da avioni budu vraćeni na NATO konfiguraciju”, objasnio je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu