Nigerijska vlada objavila je da je ubila vođu Boko Harama, ovog džihadista preradikalnog i za ISIS. A onda se on pojavio u novom videu

Abubakar Shekau ima snažne oponente i u samom Boko Haramu

ZADNJA IZMJENA: lis. 4, 2016
Foto: AFP

Osporavani vođa Boko Harama Abubakar Shekau pojavio se u novom videu, u kojem ismijava vladu koja tvrdi da ga je ubila barem četiri puta do sad. Nedavno je nigerijska vojska objavila kako je Shekau smrtno ranjen. “Despotskoj vladi Nigerije: Umrite od zavisti. Nisam mrtav!”, kaže u videu muškarac koji je navodno Shekau, piše Foreign Policy.

Iako se vođa Boko Harama čini nedodirljivim za nigerijsku vojsku, pokazalo se da je mnogo ranjiviji za prijetnje iz vlastitih redova. Sklopio je sporazum između Boko Harama i takozvane Islamske države, no nakon manje od 18 mjeseci kalifat ga je izgurao na stranu i postavio svog predstavnika u Nigeriji. U intervjuu koji je objavio propagandni magazin Islamske države Abu Musab al-Barnawi, sin pokojnog osnivača Boko Harama Mohammeda Yusufa, proglašen je novim vođom Boko Harama.

Shekau je odbio prihvatiti novo imenovanje i inzistirao je na tome da on ostane vođa. Upustio se u propagandni rat koji je izmakao kontroli sve dok se nije pročulo kako je Shekau navodno poginuo u zračnom napadu prošlog mjeseca. Propagandni rat, kao i borba za kontrolu nad najopasnijim teroristima, nastavila se objavom ovog videa u kojoj se Shekau pojavljuje ispred zastave Islamske države.

Vođa prenasilan za Islamsku državu

Srž skukoba oko vodstva Boko Harama su temeljna neslaganja oko ideologije, taktike i odnosa te grupe prema tzv. Islamskoj državi. Boko Haram je oduvijek imao frakcije koje se međusobno natječu, a vodili su ih moćni lokalni zapovjednici. Oni se međusobno ne slažu o postizanju islamskog kalifata. No ta neslaganja su se zaoštrila nakon što je Shekau postao tobožnji vođa 2009. godine. Njegova nemilosrdnost i žar za nasiljem udaljila je mnoge njegove sljedbenike, a dokazao se kao i prenasilan za Islamsku državu. Zbog čega su ga zamijenili konzervativnijim vođom.

Pod Shekauovim vodstvom Boko Haram počeo je uništavati sve, i muslimane i nemuslimane, koji nisu provodili njihovu grubu doktrinu. Skupina je vrlo često svoja djela bilježila video snimkama, u kojima je Shekau rado preuzimao odgovornost, recimo za otmice školarki ili pokolje žena i djece. Takav pristup izazvao je osudu muslimasnke srednje struje, među kojima je i Sultan od Sokotoa, duhovni vođa nigerijskih muslimana. “Više muslimana poginulo je zbog Boko Harama, nego zbog Kršćana”, istaknuo je sultan mnogo puta.

This video grab image created on August 14, 2016 taken from a video released on youtube purportedly by Islamist group Boko Haram showing what is claimed to be one of the groups fighters at an undisclosed location standing in front of girls allegedly kidnapped from Chibok in April 2014. Boko Haram on August 14, 2016 released a video of the girls allegedly kidnapped from Chibok in April 2014, showing some who are still alive and claiming others died in air strikes. The video is the latest release from embattled Boko Haram leader Abubakar Shekau, who earlier this month denied claims that he had been replaced as the leader of the jihadist group. / AFP PHOTO / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BOKO HARAM" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Boko Haram je oteo djevojke iz Chiboka AFP

Shekauove taktike izazivale su neslaganje i u redovima Boko Harama, pa tako i Barnawija, koji se protivio napadima na braću muslimane. Otkako ga je Islamska država imenovala vođom te skupine rekao je: “Napadi na džamije, tržnice i druge prostore koji pripadaju muslimanima ne predstavljaju Islamsku državu, one predstavljaju same sebe. Mi ne naređujemo, niti odobravamo takve napade.”

‘On je neznalica i treba ga naučiti osnovama Islama’

Istog tjedna kada je Barnawi imenovan, objavljena je i audio snimka u kojoj još jedan stariji zapovjednik Boko Harama Mamman Nur, odbacuje Shekauovo vodstvo. “On je neznalica i treba ga naučiti osnovama Islama”, rekao je Nur. Također je rekao da je s drugim borcima prebjegao iz Boko Harama jer nije htio bio dio kalifata nepravde i krvoprolića.

Ožalošćeni zapovjednici, poput Barnawija i Nura, žalili su se direktno vodstvu Islamske države. Prijavili su Shekauovu okrutnost, nestabilno ponašanje i impulzivne egzekucije kojima je utišavao unutarnje neslagnaje. Očito su ti prigovori uvjerili ISIS da postave novog vođu. Strah da će Shekauova brutalnost uzrokovati razjedninjenje u Boko Haramu bio je utemeljen.

Prije četiri godine od Boko Harama se odcijepila grupa koja se nazvala Ansaru, otvoreno su kritizirali napade na Muslimane. Iako su na kraju pripadnici Ansarua izgladili odnose sa Shekauom, Boko Haram je nastavio sa svojim teroriziranjem bez reda. Barnawi nije slučajno izabran za novog vođu, njegovo disciplinirano i nenametljivo ponašanje potpuno je u suprotnosti sa Shekauom. Kao sinu Yusufa, ima i nasljedno pravo na vlast. Također se pojavljivao u video snimkama, no nisu bili brutalni, a lice mu je uvijek bilo zatamnjeno.

Niti jedan vođa nije dovoljno jak

Budući da Shekau nije nestao, moguće da je svojim uplitanjem Islamska država pokrenula unutar-džihadistički rat. Frakcija koju vodi Nur neizravno je prijetila Shekau. U rujnu su se pojavile nepotvrđene informacije u sukobima između frakcija. Iako borba za vlast unutar Boko Harama implicira slabljenje te skupine, sama situacija ne mora biti dobra za Nigeriju. Čak i najumjerenije struje ostaju posvećene rušenju vlade. A više frakcija znači manje šanse za mirovne pregovore, te izgledniji nastavak daljnje krvavih pobuna, koje su u sedam godina uzrokovale više od 20,000 mrtvih.

Niti jedan vođa Boko Harama nije dovoljno jak da uspostavi kontrolu nad cijelom grupom i ujednini sve frakcije, kako bi se postiglo primirje. Čak i da jedan vođa postigne dovoljni konsenzus, bilo kakvi pregovori između Boko Harama i nigerijske vlade trebali bi dobiti barem taktičko odobravanje iz Islamske države. Čini se da kao da postoji više vrsta Boko Harama, neki odgovaraju Islamskoj državi, drugi ne. Shekauova sposobnost preživljavanja znači da će vjerojatno on i dalje imati podršku barem jednog dijela boraca, bez obzira na to što kaže Islamska država.

Valerija Bebek
Telegram autor
287 članaka Više o autoru