Politika & Kriminal

Zašto je Jandrokovićev i Plenkovićev napad na Raspudića ipak malo dvoličan

Huligan, primitivac, Panj, smeće - dio je arsenala uvreda kojima je HDZ-ov dvojac zasipao političke protivnike

FOTO: Vjekoslav Skledar

Jandrokoviću je očito stalo do obiteljskih vrijednosti kad s njima udara po Raspudiću. Pa opet, Jandrokovićev pomoćnik, odnosno pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Božidar Kalmeta, također, poput Raspudića, ima djecu iz dva braka. Znači li to da HDZ ipak toliko ne drži do konzervativnih vrijednosti? Ili se samo radi o prikladnoj količini predizbornog licemjerja?

“Riječ je o licemjerstvu” – tu rečenicu izgovorio je jučer premijer Andrej Plenković komentirajući verbalne iskre između glavnog tajnika njegove stranke Gordana Jandrokovića i nove političke akvizicije Mosta, Nina Raspudića. Precizniju ocjenu farse koja se u javnosti odvija oko tog i sličnih verbalnih okršaja, u kojima je jedan od glavnih likova predsjednik netom raspuštenog Sabora, jednostavno nije moguće izreći. Radi se o cijelom oceanu licemjerja.

Istina, Plenković licemjerje vidi samo kod drugih. Kod Raspudića koji se ljutnuo što ga je Jandroković jetko pecnuo Facebook statusom o tome kako on, za razliku od Mostovog kandidata, ima djecu s istom ženom. Plenković je Raspudiću, osim da je licemjer, poručio i da “neće valjda prvi dan zaplakati” dobije li neki odgovor na kritike koje izriče na račun drugih.

Kalmeta i konzervativne vrijednosti

Ono licemjerje koje vidi Plenković, a i dobar dio domaće javnosti, zaustavlja se na rutinskoj i točnoj tezi da je pomalo nezgodno za političara koji se zalaže za konzervativne vrijednosti imati šaroliki privatni život i da nije sporno na to javno ukazivati. No, činjenica da je nešto rutinski i točno ni izbliza ne znači da je time ispričana cijela priča. O, ne.

HDZ je primjerice, stranka koja dosta drži do konzervativnih vrijednosti. Andrej Plenković je, primjerice, braneći loš rezultat stranke na lanjskim europskim izborima, kazivao kako je na listi “bilo jako puno konzervativnih političara po svojim vrijednostima i načelima”. Jandrokoviću je, također, očito stalo do obiteljskih vrijednosti kad s njima udara po Raspudiću. Pa opet, Jandrokovićev pomoćnik, odnosno pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Božidar Kalmeta, također, poput Raspudića, ima djecu iz dva braka. Znači li to da HDZ ipak toliko ne drži do konzervativnih vrijednosti? Ili se samo radi o prikladnoj količini predizbornog licemjerja?

Otužni Bernardić

Da stvar bude zanimljivija, Jandroković koji je u sukobu s Raspudićem s dozom moralne superiornosti malo pročeprkao po privatnom životu političkog protivnika, okrznuvši tako i njegove žene i djecu, posljednjih je tjedana često, što bi rekao Plenković “zaplakao”, zbog nebrušenih riječi izgovorenih na njegov račun. Riječ je, naravno, u čuvenoj pressici šefa SDP-a Davora Bernardića, koji je Jandrokovića pubertetskim žarom i u efektnoj i nikako jedinoj demonstraciji političkog samoranjavanja nazvao “rektalnim alpinistom”. Danima su Jandroković i njegov stranački šef također, zbog ove otužne uvrede, u javnosti ronili suze i bijes prema vođi opozicije.

I tu su, sasvim rutinski i točno bili u pravu. No, činjenica da je nešto rutinski i točno ni izbliza ne znači da je time ispričana cijela priča. O, ne.

Smeće i primitivci

Jandroković je, naime, političar koji nimalo ne preza od teških riječi prema političkim suparnicima. Što je najgore, otrov prema kolegama saborskim zastupnicima znao je sipati s pozicije predsjednika te institucije, što je uznemirujuća zloupotreba funkcije koja bi trebala podrazumijevati makar zrnce političkog respekta. Primjerice, u lipnju 2017. godine je zastupniku Mosta Miru Bulju (kojeg je inače tankoćutni i nimalo licemjerni Jandrokovićev stranački šef u Saboru nazivao – Panjem) poručio: “Vi ste svoj primitivizam pokazali puno puta, a nastavljate i dalje”.

U svibnju 2019. godine, pak, predsjednik Sabora je žestoko reagirao na govor Mostovog Nikole Grmoje, koji ga je nazvao nadimkom “Njonjo”. “Stani govoriti sada … čuj… prestanite molim Vas … prestanite… čujte dragi kolega Grmoja, reći da ste smeće je malo”, odrezao je Jandroković. Koji, inače, ovih dana zbog uvrede priprema tužbu protiv Davora Bernardića.

Zaudarajući ocean licemjerja

Početkom ove godine, Jandroković je, pak, zastupnika Hrasta Hrvoja Zekanovića nazvao huliganom. Možda i nije neka uvreda, no Zekanović je na to odgovorio kako huliganima može nazivati “svoje stranačke kolege, svog predsjednika i svoju obitelj”. E na to je Jandroković, koji se, evo, ovih dana bavi prebrojavanjem žena i djece političkim protivnicima, odvratio: “Moju obitelj ne dirajte jer ne diram ni ja vašu. To ne činite, to neću dozvoljavati nikome ne samo kada je u pitanju moja obitelj, nego bilo čija obitelj”.

Ukratko, u cijeloj priči o hipersenzitivnom HDZ-ovom glavnom tajniku, doista nije samo, kako bi to rekao Plenković, “riječ o licemjerstvu”. Riječ je o cijelom, zaudarajućem oceanu teško podnošljivog licemjerja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu