Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Nikola Grmoja objavio video iz auta: ‘Vozim hitno za Zagreb, HDZ želi izvesti prevaru’

'Vladajući su silom i mimo procedure stavili na raspravu izmjene Ustava', kazao je u uvodu

Nikola Grmoja večeras je objavio video iz automobila kojim je krenuo za Zagreb. “Pozdravljam vas sa odmorišta Zir, vozim s juga za Zagreb jer su vladajući silom i mimo procedure stavili na raspravu izmjene Ustava kojima žele ubiti mogućnost referenduma”, kazao je početku.

“Žele sve ovlasti staviti u ruke Ustavnog suda, a vidjeli smo na koji način Ustavni sud tretira potpise građana. Nedavno su pogazili 400.000 potpisa koje ste vi dali za referendum. A zamislite, HDZ sada predlaže da Ustavni sud dobije pravo zabraniti referendum i prije nego se počnu prikupljati potpisi. Zašto to rade? Jer znaju što dolazi na jesen i žele ubiti svaki pokušaj referenduma. Zašto? Jer kada dođete s 400.000 potpisa u Sabor, onda to vladajući ne mogu ignorirati. To je vrsta pritiska”, govorio je dalje.

Nabrajao je tko je HDZ-u dao potporu za nove poteze: “Socijaldemokrati, nažalost čovjek s kojim sam jako dobar – Dario Zurovec, Milan Vrkljan, Hrvoje Zekanović koji je poznata HDZ-ova žetončina, Marijana Petir isto tako… Oni to sutra stavljaju na raspravu i traju pregovori u Hrvatskom saboru”.

Vozim hitno za Zagreb jer su vladajući na prevaru i na silu na raspravu stavili izmjene Ustava kojima žele ubiti mogućnost referenduma! Svjesni su da dolazi teška jesen i žele građanima oduzeti pravo da kažu što misle o potezima vladajućih. Nažalost, u tome im pomaže dio oporbe! Most je kao i uvijek dosad uz svoj narod i pravo na referendumsko izjašnjavanje 💪

Posted by Nikola Grmoja on Tuesday, July 12, 2022

Što sve žele promijeniti

Kako je Hina ranije objavila, Hrvatski sabor u srijedu nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, a koji su potpisala 92 zastupnika, kao i s tim povezanim izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH.

U njemu se predlaže da za raspisivanje državnih referenduma uvjet ne bude više podrška 10 posto od ukupnog broja birača (što iznosi više od 360.000 birača), nego da to bude 250.000 birača.

Predlaže se i izmjena ustavne odredbe prema kojoj odluku donosi većina birača koji su pristupili referendumu, i to tako da je uvjet za promjenu Ustava i organskih zakona najmanje trećina svih birača, a za ostala referendumska pitanja morala bi se izjasniti najmanje četvrtina svih birača.

Nove ovlasti Ustavnog suda

HDZ tvrdi da bi se ovakvim izmjenama olakšalo pokretanje narodnih inicijativa, ali bi se istodobno osigurao legitimitet odlučivanja.

Izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu definirale bi se teme za koje se ne može raspisati referendum. Time bi Ustavni sud, ističe se u prijedlogu HDZ-a, dobio ovlast proglasiti nedopuštenim referendum ako sadržaj referendumskog pitanja nije u skladu s općim načelima i najvišim vrednotama ustavnog poretka utvrđenim u članica 1. i 3, Ustava.

Prije skupljanja potpisa

Ustavni bi sud promjenama Ustavnog zakona dobio i ovlast proglasiti referendum nedopuštenim i u onim slučajevima kad je referendumsko pitanje u isključivoj nadležnosti Hrvatskog sabora, predsjednika Republike ili Vlade Republike Hrvatske.

Prema prijedlogu HDZ-a, Ustavni bi sud također dobio ovlast predreferendumske ocjene ustavnosti pitanja. To znači da bi taj sud mogao ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja već nakon objave referendumske inicijative, prije nego se počnu prikupljati potpisi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više