Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tomislav Nikolić kaže da je Hrvatska paradom Srbima poručila da se ne vraćaju i da ih sve čeka ponovo

'Paradom nisu obilježili Dan pobjede nad fašizmom... Kud bi protiv sebe'

Serbian President Tomislav Nikolic (R) flanked by Bosnian Serb political leader, Milorad Dodik, addresses a press conference on February 3, 2015, in Belgrade, after the UN's highest court rejected rival claims of genocide by Croatia and Serbia.The IJC dismissed Croatia's claim that Serb forces committed genocide during the country's 1991-1995 war of independence and issued a similar ruling on a counter-claim by Belgrade over a Croatian counter-offensive that forced 200,000 Serbs to flee.  AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
FOTO: AFP

BEOGRAD – U Srbiji je danas Dan žalosti povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradanje i progon Srba u akciji Oluja, javlja Tanjug. Srpska agencija navodi da je Srbija danas, točno u podne, minutom šutnje, crkvenim zvonima i sirenama sa signalom za prestanak opasnosti obilježila Dan sjećanja i odala počast stradalim i prognanim Srbima.

Građani u cijeloj Srbiji su tako točno u podne zastali i na ulicama i na radnim mjestima minutom šutnje odali počast stradalima. Sirene i crkvena zvona oglasila su se i u srpskom entitetu u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, gdje je također proglašen Dan žalosti.

Nove kontroverzne izjave

U Beogradu je održana Memorijalna akademija, na kojoj je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da je Hrvatska vojnom paradom u Zagrebu poručila protjeranim Srbima da se ne vraćaju i da ih sve čeka ponovo. “Organizirali su i vojnu paradu. Naravno da paradom nisu obilježili Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom, Dan pobjede nad koncentracijskim logorima i genocidom. Kud bi protiv sebe?”, rekao je predsjednik Srbije.

Hrvatska je vojnom paradom, kako je istaknuo, proslavila dan kada je nekažnjeno pobila i protjerala svoj narod. “Paradom kažu živim i protjeranim Srbima: ne vraćajte se, sve vas čeka ponovo”, poručio je Nikolić, ističući da je prije 20 godina, protjerivanjem i ubijanjem Srba iz Hrvatske, dovršen povijesni zadatak Pavelićeve Nezavisne Države Hrvatske.

Kako je naveo, za samo 48 sati, u zvjerskoj akciji s elementima genocida, koju je jedan dio svjetske zajednice inicirao, a drugi ostao tragično nijem i nezainteresiran, jer su ubijani i protjerivani bili Srbi, riješen je hrvatski problem koji se zvao Republika Srpska Krajina, teritorij pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Na sva zvona slave tuđu nesreću i bol

Srbija se, prema njegovim riječima, moli da se takvo zlo nikada i nikome ne ponovi. “Činimo to mada izgleda da ne može samo jedna strana, srpska, konstantno pružati ruku pomirenja i suradnje, a da druga strana na sva zvona slavi tuđu nesreću i bol”, rekao je Nikolić.

Srbija to čini iako velika većina protjeranih Srba nije riješila ključne probleme koji se odnose na imovinska pitanja, oduzeta stanarska prava, mada nije riješeno pitanje neisplaćenih mirovina, oduzetog poljoprivrednog zemljišta, dugovanja po osnovu dinarske i devizne štednje, naveo je Nikolić.

“Srbija je sa svoje strane pokazala iskrenu posvećenost miru i stabilnosti u regiji i rješavanju svih otvorenih pitanja. Prošlost je bolna i opterećujuća, ali se budućnost mora graditi u suradnji i svladavanju razlika”, istaknuo je predsjednik Srbije. Da bi život budućih generacija bio moguć, kaže, potreban je kompromis i stvaranje osjećanja zajedništva, a ne mržnje i podcjenjivanja.

Srbi u Hrvatskoj

“Potrebna je sloga. Razumijevanje. Da bi manjinske zajednice prihvatile državu kao svoju, trebalo bi da imaju život dostojan čoveka, makar pravo na svoj jezik, pismo, vjeru, povijest, kulturu”, rekao je Nikolić.

Dok u Hrvatskoj Srbi nemaju pravo ni da imaju natpise na ulicama na svom pismu, u Srbiji manjinske zajednice Ustavom imaju zajamčena i veća prava od srpskog naroda, poručuje Nikolić, dodajući da Srbija ne očekuje apsolutnu primjenu reciprociteta, već minimum ljudskog dostojanstva.

Predsjednik Srbije je rekao i da oprostiti nikad ne znači zaboraviti, ali da je Srbija kroz povijest znala da se u ime nekih interesa, koji su bili svačiji samo ne srpski, lako odrekne i gotovo zaboravi svoje žrtve. “Nikada nije kasno da ispravimo povijesne greške i da pamtimo svoje koji su stradali i još uvijek stradaju”, rekao je Nikolić. Prema njegovim riječima, pobjeda srpskog naroda je u tome što je preživio i što živi, gradi i opstaje.

Pavelićeva država

Podsjetimo, Nikolić je i jučer komentirao Oluju. Tom je prilikom poručio da su Srbija i Srbi spremni na oprost i pomirenje ali, kako je rekao, “ne ovisi sve samo o nama”.

“Naši obrazi su čisti, a naš kruh je spreman otići tamo odakle je dolazilo kamenje koje su potezali na nas”, rekao je Nikolić. Nikolić je istaknuo da se veličina i snaga jednog naroda “ne mjeri brojem ubijenih i zauvijek protjeranih, slabih i nezaštićenih” te dodao da na obrazima onih koji su počinili zločine uvijek “ostaje utisnut pečat zlikovca”. “Dio hrvatskog naroda, onaj dio koji i sada kroji sudbinu svoje države te određuje njen odnos sa svojim srpskim narodom, mora s time živjeti”, rekao je Nikolić.

Vaša ognjišta, kazao je on okupljenima, “bezumnici su pretvorili u oganj, a vaše stradanje i patnju slave kao svoju pobjedu i dan kada su obnovili državu, koja im je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera”.

Vučić zaustavio automobil točno u podne

I srpski premijer Aleksandar Vučić danas u podne minutom šutnje odao je počast stradalim i prognanim Srbima. Vučić se točno u 12 sati nalazio na putu Leskovac – Crna Trava, ali se zaustavio, izašao iz automobila i održao minutu šutnje, javlja Tanjug.

Srbiji su danas potrebni racionalni, dobri i normalni odnosi s Hrvatskom, ali se Srbija istovremeno neće sramiti zato što poštuje vlastite žrtve, poručio je danas srpski premijer Aleksandar Vučić, a javlja Hina pozivajući se na srpske medije.

“Ne razumijem ljude koji slave progon stanovništva. Potrebno je šest dana i šest noći samo da se pročita popis ljudi koji su otišli iz Hrvatske”, rekao je on, navodeći da ne shvaća ni odnos prema Srbima koji postoji danas u Hrvatskoj. Sada, međutim, dodao je, Srbija treba učiniti sve što može da sve suze, muke i nedaće našeg naroda pretoči u borbu i energiju za bolju srpsku ekonomiju.

“Mi smo naučili i sebe i naše sugrađane da poštuju tuđe žrtve, ali ono što se promijenilo i ono što se mijenja jest da se nećemo sramiti zbog toga što poštujemo vlastite žrtve, naprotiv poštovat ćemo ih nimalo manje nego što poštujemo tuđe”, kazao je premijer, primijetivši da to govori o novoj snazi Srbije i o tome da ranije Srbija sebi nije mogla dopustiti takve stvari zbog svoje “malene moći, ali i volje političkih elita”.

Sve naslovnice novina moraju biti crno-bijele

Srpsko Ministarstvo kulture i informiranja pozvalo je medijske kuće da se striktno pridržavaju obaveza o obilježavanju Dana žalosti, koje su jasno definirane zakonskim odredbama.

Pružatelji medijskih uloga dužni su da svoje programske sheme detaljno prilagode obilježavanju Dana žalosti, uključujući i emisije namijenjene inozemstvu, kao i da emitiraju prikladnu muziku i emisije, umjesto humorističnih, zabavnih, folklornih i drugih sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom.

Na naslovnim stranama dnevnih novina, koje trebaju biti isključivo u crnoj i bijeloj boji, što važi i za fotografije, potrebno je objaviti i odluku o proglašenju Dana žalosti i njegovom obilježavanju, navode iz Ministarstva kulture i informiranja. U skladu sa Zakonom, obavezu da prilagode svoje programe imaju i sve ustanove kulture.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više