Nismo se samo mi usrećili s ljudima na vlasti; australski premijer kaže da možda baš nije trebao ići na Havaje dok zemlja gori

Morrison kaže da bi sada ipak drugačije postupio nakon što se ranije vratio s obiteljskog odmora

ZADNJA IZMJENA: pro 22, 2019
Foto: AFP

Australski premijer Scott Morrison ispričao se u nedjelju zbog svoje odluke da ode na nenajavljeni obiteljski odmor na Havaje u jeku krize zbog šumskih požara i toplinskog vara koji ruši sve rekorde.

Morrison se vratio u subotu navečer nakon što je odlučio skratiti boravak na Havajima zbog javnih kritika i dvojice smrtno stradalih vatrogasaca u borbi s užasnim požarom jugozapadno od Sydneya.

“Vratio sam se s odmora i znam da je (moj odmor) prouzročio veliku nervozu u Australiji”, rekao je Morrison na tiskovnoj konferenciji u nedjelju ujutro dodajući da bi sada drukčije postupio.

‘Hvala vam što ne činite ništa’

Premijerov ured također se našao na udaru kritika jer je odbio reći gdje je Morrison u vrijeme krize zbog šumskih požara, koja je izazvala proglašavanje drugog izvanrednog stanja u Novom Južnom Walesu u četvrtak.

Premijerov odlazak na odmor osudili su prosvjednici koji su se okupili ispred njegove kuće u Sydneyu. Jedan od mladih prosvjednika rekao je u video snimci objavljenoj na Facebooku: “Hvala vam što ne činite ništa u Australiji i odmarate se na Havajima.”

Srijeda je bila najtopliji dan ikad

Premijer je rekao da može “prihvatiti kritiku”. “Ispričavam se Australcima koje sam uznemirio”, kazao je Morrison.

Ovaj tjedan Australija je zabilježila svoj najtopliji dan. Meteorološki ured priopćio je da je prosječna temperatura u zemlji u srijedu iznosila 41, 9 stupnjeva Celzija, a u četvrtak 41 stupanj. Nekoliko tisuća vatrogasaca nastavlja se boriti s desecima požara u četiri australske države.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program