Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ništa od popuštanja mjera u Engleskoj. Indijski soj je prevelika opasnost, restrikcije ostaju još 4 tjedna

Odluku će kasnije danas službeno objaviti britanski premijer

Neće biti ništa od velikog popuštanja epidemioloških mjera u Engleskoj najavljivanog za 21. lipnja, doznaju britanski mediji. Zbog porasta broja novih slučajeva zaraze koronavirusom većina restrikcija ostat će na snazi još najmanje četiri tjedna. Odluku, koju će premijer Boris Johnson priopćiti javnosti u 18 sati po otočkom vremenu, navodno su već potpisali članovi britanske vlade.

Takav razvoj događaja razočarat će Engleze, koji su se nadali da će s prvim danom ljeta biti omogućeno otvaranje noćnih klubova, te da će biti ukinuta ograničenja broja posjetitelja na sportskim događajima, u kinima i u pubovima. Uz to, u četvrtoj fazi izlaska iz lockdowna bilo je predviđeno ukidanje ograničenja broja gostiju na vjenčanjima, kao i dokončanje propisa kojim je dopušteno druženje najviše šest osoba iz najviše dva različita kućanstva.

Širi se indijski soj

Kako objašnjava BBC, odluku o produljenju mjera do kraja mjeseca mora potvrditi Parlament. Predviđa se da će otkazivanje popuštanja restrikcija izazvati oštru reakciju dijela konzervativnih zastupnika. Usprkos prijetnji pobunom u vlastitim redovima, premijer Johnson i konzervativna vlada očito su odlučili poslušati stručnjake koji su tražili produženje mjera kako bi mogli procijeniti koliku opasnost predstavlja indijska varijanta koronavirusa.

Britanske zdravstvene vlasti objavile su u petak da je indijski soj, poznatu još i kao delta varijanta koronavirusa, trenutačno odgovoran za preko 90 posto novih slučajeva covida-19. Ugledni britanski epidemiolog rekao je u srijedu da je delta varijanta 60 posto brže prenosiva od alfa, odnosno britanske varijante, koja je ranije dominirala.

Kupuje se vrijeme za cijepljenje

Ministar zdravstva Edward Argar jutros nije želio potvrditi odgodu popuštanja mjera, ali znakovito je primijetio da je došlo do “zabrinjavajućeg povećanja” broja slučajeva zaraze izazvanih delta varijantom virusa, zbog čega polako ali postojano raste i broj hospitaliziranih osoba u engleskim bolnicama. Najteži slučajevi zabilježeni su među necijepljenim osobama ili onima koji su primili samo jednu dozu, kazao je ministar, dodavši da bi se tijekom iduća četiri tjedna drugom dozom moglo cijepiti čak 10 milijuna građana.

Još nema naznaka da će primjer Engleske slijediti ostale članice otočke unije. Zasad je predviđeno da čitava Škotska 28. lipnja uđe u fazu izlaska iz lockdowna koja podrazumijeva najblaže restrikcije. To znači da se veće skupine ljudi mogu okupljati na mjestima poput kafića, pubova i restorana, mada će ondje i dalje morati održavati socijalnu distancu. Kako javlja BBC, ograničenje okupljanja u zatvorenim prostorima u Sjevernoj Irskoj trebalo bi biti ublaženo 21. lipnja, dok će aktualne mjere u Walesu biti revidirane 25. lipnja.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više