Nizozemci su priredili prvo iznenađenje EU izbora, krajnja desnica je propala, laburisti rasturili; što to znači za EU?

Riječ je zasad samo o izlaznim anketama, službeni rezultati bit će objavljeni tek u nedjelju

ZADNJA IZMJENA: svi 24, 2019
Foto: Profimedia, AFP

Mediji već govore o “Timmermans-efektu”: stranka Fransa Timmermansa, kandidata europskih socijalista za predsjednika Europske komisije, priredila je prvo iznenađenje na europskim izborima, osvojivši u Nizozemskoj, prema izlaznim anketama, dvostruko više glasova nego prije pet godina. Ako se ta predviđanja potvrde, Laburistička stranka imat će u sljedećem sazivu Europskog parlamenta najmanje pet mandata, jedan više od vladajuće stranke premijera Marka Ruttea. Laburisti su, dakle, pobijedili na EU izborima u Nizozemskoj, mada su im ranije ankete predviđale tek tri mandata i treću poziciju.

Budu li ti rezultati potvrđeni – a riječ je, ponovimo, o izlaznim anketama, službeni podaci znat će se tek u nedjelju – bit će to veliki povratak nizozemskih laburista koji su na parlamentarnim izborima prije dvije godine osvojili tek 5,7 posto glasova. U četvrtak su, čini se, privukli 18 posto birača.

Timmermans kao nasljednik Junckera?

“Timmermans-efekt”, o kojem govore europski mediji, sugerira da je u ‘come backu’ nizozemskih laburista najveću ulogu imao upravo Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije kojeg stranke okupljene u grupaciji europskih socijalista žele vidjeti kao nasljednika Jean-Claude Junckera na mjestu predsjednika Komisije. Timmermans se žestoko fajtao u predizbornoj kampanji, obilazio države članice, sudjelovao u predizbornim debatama i sučeljavanjima u kojima je bio uvjerljiviji i konkretniji od protukandidata, prvenstveno pučana Manfreda Webera.

Nakon sjajnog rezultata u Nizozemskoj, europskim socijalistima i samom Timmermansu vjerojatno više nije nezamislivo da dobiju top poziciju u Europskoj komisiji. Valja podsjetiti da je Timmermans već ranije pozvao na stvaranje široke postizborne koalicije, “od Ciprasa do Macrona“, dakle od radikalne ljevice u Grčkoj do centrističke, liberalne stranke francuskog predsjednika.

Nezabilježena mobilizacija proeuropskih snaga

Nizozemskim laburistima je, po svemu sudeći, pomogao i veći odaziv na izbore. Procjenjuje se da je na birališta izašlo više od 40 posto birača, što je, ako se potvrdi, najveći odaziv u zadnjih 25 godina. Tome je zasigurno pripomogao i Timmermans, koji je Nizozemac. Ali on sam teško da može biti presudan za veći odaziv u ostalim članicama EU-a.

Nije, međutim, riječ samo o Timmermansu. Veći odaziv mogao bi biti signal da je nezabilježena mobilizacija proeuropskih stranaka i političara diljem Europe polučila rezultate. Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Komisije Juncker… stalno su iznova portretirali ove izbore kao egzistencijalni događaj za budućnost EU-a, strahujući od vala desničarskih, populističkih snaga kojima ankete predviđaju značajan izborni rezultat.

Udarac za desničare i Salvinija

Jesu li im građani povjerovali? Nizozemci, čini se, jesu jer je stranka krajnje desnice Geerta Wildersa, prema izlaznim anketama, u četvrtak na biralištima potopljena. U sadašnjem sazivu EU parlamenta, PVV ima četiri zastupnika. Ako se potvrdi da će ubuduće imati samo jednoga, bit će uvjerljivo najveći gubitnici nizozemskih EU izbora.

Wilders je jedan od saveznika šefa talijanske Lige Mattea Salvinija koji se nada da će nakon europskih izbora uspjeti okupiti koherentni politički blok desničarskih, populističkih stranaka i tako značajno povećati utjecaj na europske politike. No, slab izborni rezultat nizozemskog PVV-a, uparen s nedavnim skandalom koji je potresao austrijsku Slobodarsku stranku, značajno umanjuje šanse Salvinijevog projekta.

S druge strane, uspjeh Timmermansovih laburista odmah je probudio nade europskih socijalista. To je “ohrabrujući signal” za socijaliste i progresivne, proeuropske stranke u EU, poručio je Pierre Moscovici, povjerenik Europske komisije iz Francuske, član francuske Socijalističke stranke. Jedna lasta, međutim, ne čini proljeće. Ponovimo još jednom: zasad je riječ samo o izlaznoj anketi i to u jednoj članici EU-a, koja pritom nije niti najveća. Europski socijalisti mogu možda staviti šampanjac na hlađenje, ali za zdravicu je još prerano.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
476 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program