Politika & Kriminal

Nizozemska ukida gotovo sve mjere, ali bez covid potvrda neće se moći ni u kafić

Ugostitelji su reagirali burno

Daily life in the canals of Amsterdam in the Netherlands with people enjoying drinks next to the water or having a boat tour. The 17th century canal ring area, known as "Venice of the North" is a UNESCO World Heritage Site in the Dutch capital. The scenes with the overcrowded tourists didn't occur in April as there were travel restrictions applied due to Covid-19 Coronavirus pandemic. Amsterdam, the Netherlands on April 28, 2021.
Daily Life In Amsterdam, Netherlands - 28 Apr 2021,Image: 628526544, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Nizozemska će od 25. rujna zahtijevati dokaz o cijepljenju protiv covida-19 ili svježi koronatest za ulazak u kafiće, restorane, muzeje, kazališta i druge kulturne događaje, dok su gotovo sve mjere socijalne distance ukinute.

Tanka većina u nizozemskom parlamentu kasno u četvrtak odbacila je prijedlog koji poziva vladu da se predomisli o korona propusnici, dok je premijer Mark Rutte rekao da je potrebna kako bi se spriječio novi val infekcija.

“Još uvijek smo u opasnoj situaciji. Ako ovo ne provedemo, slijede veliki rizici”, rekao je Rutte tijekom burne rasprave u parlamentu.

Većina Nizozemaca podržava mjere

Oponenti s kraja političkog spektra propitkivali su potrebu za korona propusnicama, za koje su mnogi rekli da su zamka za poticanje cijepljenja, unatoč ponovnim obećanjima vlade da cijepljenje nikad neće postati obavezno.

“Mjera je nerazumna, nepotrebna i lažna. Ovo je cijepljenje silom te izaziva podjele u društvu”, rekao je ultra desni opozicijski čelnik Geert Wilders.

Oko 72 posto od ukupno 17.5 milijuna Nizozemaca cijepilo se barem jednom dozom cjepiva protiv covida-19, prema službenim podacima. Iako ankete pokazuju da većina Nizozemaca podržava mjere, koronavirus propusnici se protive oni koji se odbijaju cijepiti.

Ugostitelji bijesni

Ugostiteljski sektor reagirao je s bijesom na prijedlog o propusnicama, dok su mnogi kafići i restorani rekli da ne žele surađivati. Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema u srijedu je rekla da policija u nizozemskom glavnom gradu neće imati kapacitet da provodi novu politiku, što zahtijeva prostorije u kojima se provjeravaju klijenti.

Broj novih zaraza pao je na oko 2000 dnevno u Nizozemskoj, dok se oko 600 pacijenta liječi u bolnici.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu