Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Nizozemska zabranila letove iz Velike Britanije zbog novog soja koronavirusa, oglasio se WHO

Potvrđeno je da se nova verzija virusa širi brže, ali zasad se ne čini da je smrtonosnija

Medical workers carry out tests on samples of suspected COVID-19 coronavirus cases at the Maccabi Health Services laboratory in Israel's central city of Rehovot on May 27, 2020. Israeli HMO Maccabi operates one of the biggest automated medical labs in the world that performs several thousand tests per day, where numerous and diverse tests are performed with no human intervention. Results are transferred directly to the referring physician's computer and recorded in each member's computerised medical record, usually in less than 24 hours.,Image: 522999337, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila da je u bliskom kontaktu s britanskim dužnosnicima zbog nove inačice koronavirusa, o čemu je Velika Britanija obavijestila WHO, kao i o bržem širenju ovog soja virusa.

“Službenici Ujedinjenog Kraljevstva i dalje će dijeliti informacije i rezultate svojih analiza i studija, te ćemo kada saznamo više o karakteristikama ove varijante virusa i svim implikacijama ažurirati podatke i izvijestiti države članice i javnost”, naveli su iz WHO-a (World Health Organization) u subotu u tvitu.

U tijeku hitna istraživanja

Novi soj koronavirusa identificiran u Ujedinjenom Kraljevstvu zarazan je i do 70 posto, ali se ne smatra smrtonosnijim te bi cjepiva i dalje trebala biti učinkovita, rekli su u subotu britanski premijer Boris Johnson i znanstvenici.

Velika Britanija obavijestila je WHO o bržem širenju ovog soja virusa, a glavni britanski epidemiolog Chris Whitty u subotu je poručio da njihova savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom.

“Trenutačno nema naznaka da novi soj koronavirusa uzrokuje veću smrtnost niti da utječe na cjepivo i načine liječenja. U tijeku su hitna istraživanja koja bi to trebala i potvrditi”, dodao je Whitty.

Nizozemska zabranila letove iz Britanije

Nizozemska je u nedjelju rano ujutro zabranila letove koji dolaze iz Velike Britanije nakon otkrića nove inačice koronavirusa. Zabrana stupa na snagu odmah te vrijedi do 1. siječnja, priopćila je vlada. Nizozemski Nacionalni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM) preporučio je ograničavanje unošenja ove inačice virusa iz Britanije što je više moguće i to kontrolom putničkog kretanja, što je dovelo do vladine zabrane zračnog prometa.

Ranije mutacije virusa SARS-CoVa-2 već su primijećene i prijavljene širom svijeta. Ujedinjeno Kraljevstvo, epidemijom koronavirusa najpogođenija europska država nakon Italije, s više od 66.500 mrtvih, 8. prosinca je pokrenulo masovnu kampanju cijepljenja, u sklopu koje je prioritet dan osobama treće životne dobi i njegovateljima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više