Politika & Kriminal

Nizozemski premijer vrlo otvoreno prosvjednike proglasio 'idiotima': 'To je bilo čisto nasilje prikriveno kao prosvjed'

U nedjelju je privedeno oko 30 ljudi, a dva dana prije još deseci

A man walks in front of a fire in a street of The Hague during a demonstration against the Dutch government's coronavirus measures, on November 20, 2021. - Fresh rioting broke out late November 20 over the Dutch government's coronavirus measures, with rioters pelting police with stones and fireworks as protests turned violent for a second night in the Netherlands. (Photo by Danny KEMP / AFP)
FOTO: AFP

Nizozemski premijer Mark Rutte proglasio je u ponedjeljak “idiotima” prosvjednike koji su divljali širom zemlje ovaj vikend na prosvjedima protiv epidemioloških mjera. U tri noći nasilja privedeno je više od 100 ljudi, a policija je u petak u Rotterdamu i zapucala.

“To je bilo čisto nasilje prikriveno kao prosvjed”, rekao je Rutte komentirajući najgore nerede zbog zatvaranja od siječnja. “U društvu postoji puno nemira, jer se borimo s bijedom korone već tako dugo. Ali nikada neću prihvatiti idiote koji koriste čisto nasilje samo zato što su nesretni.”

U nedjelju je privedeno oko 30 ljudi, a dva dana prije još deseci. Na ulicama je bilo paleži i prosvjednici su bacali kamenje. U Den Haagu kamen je bačen kroz vjetrobran vozila hitne pomoći koje je vozilo pacijenta u bolnicu.

Nasilje počelo u petak navečer

Nasilje je počelo u Rotterdamu u petak navečer. Prosvjed protiv vladina plana da zabrani pristup javnim mjestima većini necijepljenih brzo je postao nasilan.

Premda su određene mjere zatvaranja ponovno uvedene u zemlji 13. studenoga, dnevni broj zaraženih porastao je prošli tjedan na najviše razine od početka pandemije.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu