Politika & Kriminal

Njemačka će neovisno o stajalištu Europske unije pregovarati o nabavi ruskog cjepiva Sputnjik V

Bavarska je jučer potpisala predugovor o isporuci cjepiva Sputnjik V

A nurse wearing a face mask proceeds to a vaccination against the coronavirus disease (COVID-19) by Sputnik V (Gam-COVID-Vac) vaccine at a clinic in Moscow on December 5, 2020, amid the ongoing coronavirus disease pandemic. - Russian President has told authorities to begin "large-scale" vaccinations among at-risk populations. The drugs should be made generally available to the Russian public in early 2021. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
FOTO: AFP

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je u četvrtak da će Njemačka u bilateralnim razgovorima s Rusijom, neovisno od stajališta Europske unije, osigurati nabavku cjepiva Sputnjik V.

“Ja sam svojim kolegama iz Europske unije, nakon što je Europska komisija u srijedu navečer odlučila da neće sklapati ugovore o isporuci cjepiva Sputnjik V, najavio da će Njemačka s Rusijom bilateralno pregovarati o ovom cjepivu”, rekao je Spahn u razgovoru za javni servis WDR.

Rusija mora ispuniti dva uvjeta

On je istodobno najavio kako Rusija prvo mora ispuniti dva uvjeta. Jedan je povezan s isporukom daljnjih podataka Europskoj agenciji za lijekove (EMA) kako bi Sputnjik V i u Europskoj uniji mogao dobiti uporabnu dozvolu.

Drugi uvjet se odnosi na brzinu isporuke cjepiva. “Kako bi zaista promijenili našu trenutnu situaciju, isporuke bi trebale uslijediti već u sljedećim mjesecima. Jer nakon tog razdoblja ćemo imati ionako dovoljno cjepiva drugih proizvođača”, rekao je Spahn.

Savezna pokrajina Bavarska je jučer potpisala predugovor o isporuci cjepiva Sputnjik V koji bi se trebao proizvoditi u jednom pogonu u Bavarskoj.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu