Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Njemačka kaže da Rusiju, naravno, osuđuje zbog ubojstva špijuna, ali da bi bilo šteta skroz se posvađati

MInistar vanjskih poslova Heiko Maas želi Rusiju kao međunarodnog partnera

German Chancellor Angela Merkel arrives for an EU leaders summit with Turkey on migrants crisis on March 7, 2016 at the European Council, in Brussels.
European Union leaders will on March 7 back closing down the Balkans route used by most migrants to reach Europe, diplomats said, after at least 25 more people drowned trying to cross the Aegean Sea en route to Greece. The declaration drafted by EU ambassadors on March 6 will be announced at a summit in Brussels on March 7, set to also be attended by Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu.
 / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
FOTO: AFP

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas istaknuo je kako se Njemačka kontinuirano želi angažirati na dijalogu s Rusijom unatoč sukobu kojega je potaknulo navodni ruski napad kemijskim oružjem u Britaniji, što je dovelo do niza obostranih protjerivanja diplomata između Moskve i zapadnih zemalja.

“U to uopće nema sumnje – mnogo je povjerenja izgubljeno zahvaljujući ruskim akcijama posljednjih godina”, kazao je Maas za nedjeljni list Bild am Sonntag. “Istodobno, trebamo Rusiju kao partnera, primjerice kako bi pomogla u rješavanju regionalnih sukoba, za razoružanje i kao važan stup multilateralnog poretka”, istaknuo je njemački šef diplomacije.”Stoga smo otvoreni za dijalog iz tih razloga i nadamo se da ćemo izgraditi povjerenje korak po korak ako i Rusija to isto želi”, dodao je Maas.

Dobre poslovne veze Njemačke i Rusije

Britanske vlasti optužile su Rusiju za napad na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer nervnim otrovom Novichokom, razvijenim u Rusiji. Vjeruje se da je taj otrov bio stavljen na kućna vrata napadnutih. Ruski je napad izazvao diplomatsku razmjenu vatre između Moskve i Britanije te su obje zemlje protjerale 23 diplomata. Ukupno je 25 zapadnih zemalja, kao i NATO, protjeralo više od 140 ruskih diplomata. Njemačka je tako zatražila od četiri Rusa da napuste zemlju.

Njemačka je oduvijek imala nešto stav prema Rusiji od ostatka Zapadne Europe i Sjedinjenih država, uglavnom zbog vrlo čvrstih poslovnih veza između dvije zemlje. I u vrijeme najgore ruske agresije prema Ukrajini i Krimu, njemački su gospodarstvenici tražili od vlade Angele Merkel da izbjegne oštre tonove i rigidne sankcije. Trgovinska razmjena između Njemačke i Rusije u 2017. godini iznosila je 41 milijardu eura, što je 23 posto više nego godinu prije, kada je trgovina bila na udaru ruske recesije i sankcija.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više