Politika & Kriminal

Njemačka uvodi strože mjere: necijepljeni putnici koji dolaze iz Španjolske i Nizozemske morat će u izolaciju

Odluka se poklapa s ljetnim školskim praznicima u Njemačkoj

People enjoy a night out in the Born neighbourhood of Barcelona early on July 17, 2021 before a curfew came into force. - Barcelona and other cities in northeastern Spain reimposed a night-time curfew starting this weekend to fight a surge in virus cases after the measure won court approval. (Photo by Josep LAGO / AFP)
FOTO: AFP

Njemačka je svrstala Španjolsku i Nizozemsku među zone visoke incidencije koronavirusa te će necijepljene osobe po dolasku iz tih zemalja morati u najmanje petodnevnu izolaciju. Odluka se poklapa s ljetnim školskim praznicima u Njemačkoj koje brojne obitelji provode na sunčanim mediteranskim plažama Španjolske ili na obali Sjevernog mora u Nizozemskoj.

Gotovo polovica Nijemaca ne mora u izolaciju jer su primili obje doze cjepiva protiv covida, ali je te dvije doze primilo samo 2 posto stanovništva mlađeg od 18 godina, što zadaje glavobolju obiteljima koja putuju u inozemstvo s djecom i tinejdžerima.

Očekuje se da će Španjolska takvu njemačku odluku dočekati s negodovanjem, iako zadnjih nekoliko tjedana bilježi brzi rast novozaraženih. Tako je od sredine lipnja do sredine srpnja broj zaraženih peterostruko povećan.

Mjere stupaju na snagu u utorak

Španjolsko ministarstvo turizma u petak nije željelo komentirati njemačku odluku. Španjolski dužnosnici rekli su da uz cijepljenje stanovništva i broj hospitalizacija koji je pod kontrolom, incidencija više nije pravi pokazatelj epidemiološke situacije.

Njemačka je u zadnja dva tjedna imala 17 novozaraženih na 100.000 stanovnika, a u istom razdoblju Španjolska je imala 624, odnosno Nizozemska 670 novih slučajeva covida-19, prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

U nužnu izolaciju u Njemačkoj putnici iz država s visokom incidencijom neće morati ako su preboljeli covid-19 u zadnjih šest mjeseci. Nove mjere njemačkih vlasti za putnike u dolasku iz Španjolske i Nizozemske stupaju na snagu u utorak, 27. srpnja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu