Njemački ministar potvrdio da je Hrvatska među 10 zemalja koje će primiti djecu iz migrantskog kampa u Grčkoj

Europski mediji javljaju da će najveći broj djece primiti Njemačka i Francuska

ZADNJA IZMJENA: ruj 11, 2020
Foto: AFP

Deset europskih država, među kojima je i Hrvatska, spremno je primiti djecu bez pratnje koja su živjela u grčkom migrantskom kampu, uništenom ovoga tjedna u požaru. U kampu Moria bilo je smješteno oko 400 djece i tinejdžera koji nemaju skrbnika.

Nakon što je vatra progutala kontejnere i šatore, i ta su djeca, skupa s još tisuće migranta, ostala i bez tog, privremenog smještaja.

Vlada se uključila

Prema pisanju europskih medija, najveći broj djece primit će Njemačka i Francuska. Te dvije države osigurat će novi dom za sto do 150 djece. Nizozemska je spremna prihvatiti njih 50.

U inicijativu se, kako je Telegram u četvrtak javio, uključila i Hrvatska. Iz Ministarstva unutarnjih poslova potvrđeno nam je da Vlada kreće u pripreme za prihvat djece bez pratnje iz grčkih migrantskih kampova.

Koje zemlje sudjeluju

I prije ovotjednog požara, Europska komisija nastojala je s EU članicama dogovoriti da prime djecu bez pratnje iz grčkih migrantskih kampova. Stoga je hrvatska Vlada planirala najprije pružiti smještaj za desetero maloljetnika bez skrbnika. No, nakon ovotjednog požara, potvrđeno nam je iz MUP-a, ponudili su prihvat za još dvoje djece.

Njemački mediji pišu da su za djecu iz uništenog kampa Moria, koja nemaju roditelje ni skrbnike, smještaj ponudile još i Finska, Slovenija, Luksemburg, Portugal, Belgija i Švicarska (koja nije članica Europske unije).

Gradnja novog kampa

Najveći grčki migrantski kamp – u kojem je živjelo oko četiri puta više ljudi nego što su bili njegovi kapaciteti – devastiran je u požaru u noći s utorka na srijedu. Otad tisuće migranata, prema medijskim izvješćima, živi na otvorenome, spavaju uz cestu i u poljima. Davno prije nego što je pretvoren u zgarište, međunarodne nevladine organizacije upozoravale su na izuzetno loše uvjete za život u tom kampu.

Grčka vlada, javlja BBC, poslala je sada na otok Lezbos, gdje se nalazio kamp, tri broda kako bi osigurala privremeni smještaj za oko dvije tisuće ljudi. Spominje se da će na mjestu uništenog kampa biti izgrađen novi, moderniji uz financijsku potporu Europske unije. Lokalno stanovništvo se, međutim, tome protivi.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
501 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program