Politika & Kriminal

Gornji dom njemačkog parlamenta usvojio lockdown za necijepljene: 'Cijela zemlja je leglo zaraze'

U Njemačkoj nije isključen ni potpuni lockdown, otkazani su i adventi u Bavarskoj

Medical personnel works at the intensive care unit with Covid-19 patients in a hospital in Freising near Munich, southern Germany, on November 16, 2021, amid the ongoing coronavirus Covid-19 pandemic. (Photo by Christof STACHE / AFP)
FOTO: AFP

U Njemačkoj se pogoršava epidemiološka situacija, a Bundesrat (Gornji dom parlamenta) danas je prihvatio promjene zakona o borbi protiv zaraza koji saveznim pokrajinama omogućava uvođenje dodatnih mjera ovisno o epidemiološkom stanju. To de facto predstavljaju lockdown za necijepljene. Institut Robert Koch je apelirao da se radi i ostane kod kuće kako bi se spriječilo daljnje širenja zaraze.

“Čitava Njemačka je jedno veliko leglo naglog izbijanja zaraze. Ovdje se radi izvanrednom stanju nacionalnih razmjera. Mi moramo povući kočnicu u slučaju nužde”, rekao je danas direktor instituta Lothar Wieler. Ministar zdravstva Jens Spahn je naglasio kako ne mogu isključiti ni potpuno zatvaranje, koje je danas već najavila susjedna Austrija, prenosi Guardian. Pozvali su građane da smanje kontakte na najmanju moguću mjeru i da ostanu doma.

Wieler je zatražio hitnu reakciju pokrajinskih i saveznih vlasti te uvođenje dodatnih mjera, a poslušali su ga u Bavarskoj, jednoj od najteže pogođenih njemačkih saveznih država. Bavarske vlasti su najavile da će otkazati sve advente, javlja Deutsche Welle. Među prvim gradovima koji su otkazali advent je München, čiji božićni sajam posjeti oko tri milijuna gostiju. Gradonačelnik Dieter Reiter otkazivanje adventa nazvao je “gorkom viješću” za građane i poduzetnike, ali je naglasio da bi bilo neodgovorno održati ga.

Od srijede nova ograničenja

Spahn je rekao kako se brzina cijepljenja povećava ali kako to samo po sebi neće biti dovoljno kako bi se ublažio četvrti pandemijski val. “Samo cijepljenje nam neće biti dovoljno za razbijanje vala. Mi moramo hitno uvesti daljnje mjere”, rekao je Spahn.

Bundesrat je danas prihvatio promjene zakona o borbi protiv zaraza izglasane dan ranije u Bundestagu (Donjem domu parlamenta). Prema tom zakonu od sljedeće srijede se uvodi pravilo po kojem samo osobe koje su cijepljene, preboljele ili su testirane imaju pristup radnom mjestu ali i sredstvima javnog prijevoza. U mjere koje sadrži promjena zakona spada i povratak radu od kuće gdje god je to moguće kao i obveza svakodnevnog testiranja za zaposlene u zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima.

Mjere poput općeg ograničenja kontakata i kretanja za sada nisu predviđena ovim zakonom. No saveznim pokrajinama je ostavljeno otvorenim hoće li same shodno epidemiološkom stanju uvoditi dodatne mjere, kao što je učinila Bavarska.

U Bavarskoj dodatne mjere

Državne vlasti u Bavarskoj uvele su lockdown za sve regije u kojima je sedmodnevna incidencija veća od 1000 na 100.000 stanovnika. Trenutno taj prag prelazi osam regija u Bavarskoj te će tamo svoja vrata morati zatvoriti kafići, klubovi, restorani kao i svi kulturni i sportski objekti, ali će škole i vrtići ostati otvoreni, rekao je bavarski premijer Markus Söder.

Söder je najavio da će za cijelu državu uvesti tzv. 2G pravilo prema kojem će se priznavati covid potvrde samo na temelju cijepljenja ili preboljenja – što je nazvao de facto lockdownom za necijepljenje, a bit će i dodatnih ograničenja za one koji se nisu cijepili. Oni će se moći sastati s maksimalno pet ljudi iz dva kućanstva. To tzv. 2G pravilo već je na snazi za pristup određenim djelatnostima, ne samo u Bavarskoj nego i drugim saveznim državama.

Ograničenja će biti uvedena i u regijama Bavarske koje imaju sedmodnevnu incidenciju ispod 1000 na 100.000 stanovnika. Na sportskim i kulturnim događajima moći će se napuniti maksimalno 25 posto kapaciteta, a na snazi će biti tzv. 2Gplus pravilo prema kojem će uz potvrdu o cijepljenju ili necijepljenju, građani morati imati i negativni test.

Naglo se pogoršalo stanje

Savezne i pokrajinske vlasti su na jučerašnjem sastanku broj oboljelih koronavirusom koji se nalaze u bolnicama dogovorile kao novo mjerilo za uvođenje dodatnih mjera.

U slučaju povećanja tzv. bolničkog indeksa, tj. ako broj osoba koje se zbog koronavirusa liječe u bolnici prijeđe vrijednost od 6 pacijenata na 100.000 stanovnika, uvode se stroža pravila po kojima će npr. za pristup restoranu i cijepljenima biti potreban svježi negativni test, tzv. 2Gplus pravilo.

Institut Robert Koch je danas zabilježio nove rekordne vrijednosti vezane uz koronavirus. Broj zaraženih se u roku jednog dana povećao za 52.970 a sedmodnevna incidencija iznosi 340. Prije mjesec dana incidencija je iznosila 75,1 što pokazuje naglo pogoršanje epidemiološke situacije u Njemačkoj.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu