Njemački ugostitelji žale se da im nedostaje preko 50 tisuća radnika. Sindikati: 'Pa dajte im veće plaće'

Ispitivanje je pokazalo da dvije trećine zaposlenih u ugostiteljstvu ne vidi dulju perspektivu u toj branši

People are reflected in a window as they sit at a cafe terrace near the Brandenburg Gate in Berlin on May 24, 2021, as restaurants and cafes were allowed to resume business outdoors, amid the coronavirus (Covid-19) pandemic. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
FOTO: AFP

Njemačke udruge ugostitelja upozorile su na veliku nestašicu radnika u toj branši. “Trenutno nam nedostaje preko 50.000 radnika u restoranima, kafićima i hotelima, a s dolaskom proljeća očekujemo dodatni porast ove brojke”, priopćila je strukovna udruga ugostitelja i hotelijera Njemačke, Dehoga.

Iako se velik broj radnika koji su tijekom pandemije potražili posao u nekom drugom sektoru, poput maloprodaje i logistike, vratio u ugostiteljstvo, nedostatak radnika još je uvijek veliki problem.

Dehoga velike nade polaže u reformu useljavanja koju je najavila savezna vlada i rješavanje nedostatka radne snage kroz ciljano useljavanje. “Nama su potrebne zakonske mogućnosti ciljanog uvoza radne snage iz zemlja izvan Europske unije”, priopćeno je iz Dehoge.

Sindikati: ‘Plaće su premale’

Predstavnici sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu smatraju da je problem u lošim uvjetima za radnike u ovoj branši, prije svega u niskim plaćama.

“Početak i kraj rasprave o dovoljno radnika je stvar plaća zaposlenih u ugostiteljstvu, koje su nerijetko na granici minimalne satnice ili tek nešto više od tog iznosa”, rekao je predsjednik sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu NGG, Guido Zeitler.

Jedno ispitivanje NGG-a među svojim članovima pokazalo je da dvije trećine zaposlenih u ugostiteljstvu ne vidi dulju perspektivu u toj branši. Zeitler smatra da bi dugoročno gledano to moglo ugostiteljstvu i hotelijerstvu donijeti dodatne probleme. Po njegovim bi riječima minimalne mjesečne plaće u ugostiteljstvu za početak trebale iznositi najmanje 3000 eura bruto.