Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nova afera šefa Hrvatskih šuma: Osobno je potpisao nezakonit otkaz političkom rivalu, umjesto njega zaposlio moćnog HDZ-ovca

Krunoslav Jakupčić, iako je pod istragom, i dalje vodi državnu tvrtku

FOTO: Pixsell

Telegram je na uvid dobio pravomoćnu presudu koja dokazuje opasan politički revanšizam u državnoj tvrtki Hrvatske šume i to s potpisom njezinog šefa Krunoslava Jakupčića. Riječ je o čovjeku koji je do sada već proizveo niz afera, a trenutno je pod istragom zbog sumnji u ozbiljne malverzacije tijekom gradnje vjetroparka Krš-Pađene. Unatoč tome HDZ-ova Vlada nedavno mu je dopustila da ostane na funkciji do kraja mandata, iako je već navršio 65 godina.

Nakon što ode s funkcije ostat će upamćen i po slučaju s otkazom političkom neistomišljeniku. Naime, kako smo već javljali, Hrvatske šume su svibnju 2017. dale otkaz Davorinu Andrijaševiću, bivšem SDP-ovcu, koji je tada bio šef karlovačke podružnice Hrvatskih šuma. Svega nekoliko dana prije nego što je otpušten Andrijašević se na lokalnim izborima natjecao za gradonačelnika Karlovca i to kao neovisni kandidat na platformi Mosta. Umjesto njega odmah je zaposlen moćni karlovački HDZ-ovac Marin Svetić, koji trenutno obnaša i funkciju predsjednika gradskog vijeća Grada Karlovca.

Sudski spor zbog otkaza rivalu

Andrijašević je tužio Hrvatske šume i uspio pravomoćno dokazati da se radilo o otkazu koji je imao političku pozadinu. Hrvatske šume ni nakon toga nisu odustajale već su pokušale i na Vrhovnom sudu RH srušiti presudu kako se ne bi potvrdilo da je Andrijašević neopravdano dobio otkaz. No, nije im uspjelo.

U konačnici su ga morali vratiti na posao, pa je karlovačka podružnica Hrvatskih šuma neko vrijeme imala dvojicu voditelja. Andrijašević je nedugo nakon pravomoćne sudske odluke odlučio otići iz Hrvatskih šuma. Pokreće vlastiti biznis i ružnu epizodu u Hrvatskim šumama koja je eskalirala sudskim sporom nastoji zaboraviti.

Ostalo je ipak zabilježeno da su i nakon pravomoćnosti presude Hrvatske šume angažirale odvjetnike da od Vrhovnog suda RH traže reviziju postupka. Da im je to uspjelo cijeli slučaj bio bi vraćen na početak. Međutim, kao proizlazi iz javno dostupnih podataka, nisu uspjeli u reviziji.

Sporna odluka Hrvatskih šuma

Ovaj je slučaj važan jer je dakle bez ikakvih dvojbi utvrđeno da je u Hrvatskim šumama u mandatu Krunoslava Jakupčića bilo političkog kadroviranja, a upravo je on osobno potpisao sporni otkaz.

“U obrazloženju otkaza naveli su kako žele poboljšati rad podružnice iako se iz poslovnih rezultata vidjelo da je za mog mandata nakon dugogodišnjih negativnih rezultata, tijekom 2015. i 2016. konačno ostvarena dobit. I interna revizija to je potvrdila”, naveo je u tužbi Andrijašević zaključujući da su u takvoj situaciji razlozi za njegov otkaz mogli biti samo politički, odnosno kandidatura na izborima za gradonačelnika Karlovca.

Andrijašević je išao toliko daleko da je na sudu priznao kako ne bi imao ništa protiv da je Jakupčić postavio Svetića zbog stvarnih političkih razloga.

Je li stvarno bilo razloga za otkaz?

“Ja Svetića izuzetno cijenim i poštujem, a poznavajući sistem imenovanja rukovodstva prihvatio sam političke razloge za kadrovske promjene. Međutim, način na koji su Hrvatske šume to učinile je nezakonit. Mene su pri tome degradirali i ponudili mi radno mjesto znatno ispod moje stručnosti”, istaknuo je na sudu Andrijašević dodajući da je čak bio spreman složiti se s političkom smjenom, no Hrvatske šume su mu umjesto toga napisale poslovno uvjetovani otkaz.

“Za to nije bilo baš nikakvog razloga”, naveo je Andrijašević koji smatra kako njegovo radno mjesto nije bilo političko, niti je podlijegalo reizboru vezanom za političke promjene na državnom ili lokalnom nivou.

Hrvatske šume: ‘Opravdan otkaz’

Iz Hrvatskih šuma tijekom cijelog procesa tvrdili su pak da je otkaz kojeg je potpisao Jakupčić bio opravdan. “Organizacijske promjene provedene su na nivou cijele Podružnice Karlovac a cilj im je bila racionalizacija i optimalizacije procesa rada. Prije ove odluke o otkazu proveli smo analizu svrhovitosti i učinkovitosti ukupnog rukovodećeg kadra, te smo utvrdili da bi Hrvatske šume tek uz reorganizaciju poslovanja određenih podružnica, među kojima je bila i Podružnica Karlovac, ostvarile ekonomski uspješnije rezultate rada”, uvjeravali su sud.

Nije im uspjelo. Naime, pravomoćnom presudom koju nije dirao ni Vrhovni sud RH ocijenjeno je kako ovo puko navođenje poboljšanja rada i organizacijskih razloga u Andrijaševićevom otkazu nije obrazloženje kakvo predviđa Zakon o radu.

Sud: ‘Otkaz nije bio zakonit’

“Nije objašnjeno ni zašto je Svetić dobio prednost pred Andrijaševićem”, navedeno je u presudi. Osim toga da otkaz nije poslovno uvjetovan dokazala je upravo činjenica da je drugi radnik zaposlen nakon Andrijaševića na mjestu voditelja podružnice. Znači, to radno mjesto nije prestalo postojati zbog nekih poslovnih uvjeta u Hrvatskim šumama, već se evidentno radilo o smjeni.

Tim više što u slučaju poslovno uvjetovanog otkaza, po stavu suda, poslodavac ne smije na tom istom radnom mjestu zaposliti drugog radnika najmanje šest mjeseci. Uz to, nitko od svjedoka iz Hrvatskih šuma nije potvrdio da se prije ili nakon Andrijaševićeve smjene promijenila sistematizacija u karlovačkoj podružnici. Jakupčić, kao predsjednik Uprave i njegov prvi suradnik Ante Sabljić, tu su nezakonitu odluku ipak potpisali.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više