Politika & Kriminal

Nova aferica s nekretninama; kako su sinovi gradonačelnika Sl. Broda dobili jeftino gradsko zemljište za kuću

Stariji je, eto, poklonio stan u Osijeku ocu i majci kako ne bi imao nekretninu i zadovoljio jedan od uvjeta

27.10.2009, Zagreb, Hrvatska - Gradonacelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara ispred sjedista delegacije Europske komisije odrzao je press konferenciju povodom ovrhe nad Slavonskim Brodom.
Photo: Petar Glebov/24sata
FOTO: Petar Galebov/24sata/Pixsell

Sinovi gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare, Stjepan (28) i Krešimir (31) dobili su na javnom pozivu po vrlo povoljnim uvjetima gradsko zemljište na kojem grade obiteljske kuće, piše 24 sata, problematizirajući način na koji su provedeni neki koraci u toj proceduri, uključujući i dozvole za gradnju.

Slavonski Brod je, pišu 24 sata, 2019. godine raspisao javni poziv za dodjelu 26 parcela po povoljnim uvjetima u različitim dijelovima grada kako bi se mladim ljudima omogućilo da izgrade obiteljsku kuću. Jedan od uvjeta za javljanje na natječaj bilo je da osoba koja se javlja ili bračni drug nisu vlasnici neke druge nekretnine.

Nadalje, zemljište imaju pravo koristiti 99 godina i na njemu podići nekretnine. Krešimir za parcelu od 600 četvornih metara treba plaćati 119,2 kune mjesečno, a Stjepan za parcelu od 654 četvorna metra 121,4 kune mjesečno. Imaju i pravo otkupa zemljišta nakon 10 godina. Ako požele, cijena otkup je jednaka obojici: 209,83 kune po kvadratu, stoji u uvjetima javnog poziva.

Darovao stan roditeljima

Dusparini sinovi udovoljavali su uvjetu da nisu vlasnici druge nekretnine. No, 24 sata problematizira što je njegov sin Krešimir taj kriterij ispunjavao zato što je pred Božić 2018. godine stan u Osijeku, koji je bio na njegovo ime, darovao ocu i majci. Da to nije učinio, ne bi imao pravo javiti se na javni poziv, niti bi imao pravo na povoljni kredit državne Agencija za promet nekretninama, pišu 24 sata.

Portal problematizira i što je dozvole za gradnju izdana prije nego što je dozvolu dobila cesta koja vodi do kuća. Zakon o gradnji, pišu, izričito brani izdavanje dozvola za objekte prije nego što imaju pristupni put ili barem građevinsku dozvolu za cestu. Prema njihovim saznanjima, drugi sin Stjepan uspio je dobiti privremeni pristupni put, dok je za bratovu parcelu trebala cesta.

Što kaže gradonačelnik

Nezavisna vijećnica Slavica Lemaić za 24 sata tvrdi da “sigurno nije poštovan zakon kad su dobili dozvole za gradnju godinu dana prije dozvole za ceste”. Kaže i kako u Slavonskom Brodu “postoje i druge mlade obitelji koje čekaju ceste i asfalt godinama, a iz proračuna je prioritet za gradnju imala ona koja vodi i do parcela Dusparinih sinova”.

Iz gradonačelnikova Ureda poručuju, pak, da se isti program dodjele parcela provodi već pet godina, a da su dosad prošli svi koji su se javili, ukupno 41 obitelj. Gradonačelnik napominje da nema govora “ni o kakvog pogodovanju”.

Stan u Osijeku je na kredit kupio gradonačelnik kada je sin otišao studirati, pojašnjavaju dalje. Za dozvolu za građenje kažu da je sve po zakonu jer ne mora postojati asfaltirana cesta do objekta.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu