Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Nova američka studija: cijepljeni Modernom imali su manju šansu zaraziti se deltom u odnosu na cijepljene Pfizerom

Znanstvenici su analizirali zdravstvene kartone više od 637.000 primatelja cjepiva

(FILES) In this file photo taken on February 16, 2021 medical worker Robert Gilbertson loads a syringe with the Moderna Covid-19 vaccine to be administered by nurses at a vaccination site at Kedren Community Health Center, in South Central Los Angeles, California. - US pharmaceutical firm Moderna said on April 29, 2021 it expects to increase global production of its Covid-19 vaccine to up to three billion doses in 2022. The company said in a statement that it would make new funding commitments to increase supply at its manufacturing facilities. (Photo by Apu GOMES / AFP)
FOTO: AFP

Kada je delta varijanta koronavirusa prevladavala u SAD-u, oni cijepljeni dvjema dozama Moderne imali su manju vjerojatnost da će se zaraziti te nešto manju vjerojatnost za hospitalizaciju od onih koji su dobili dvije doze cjepiva Pfizer/BioNTech, pokazalo je veliko istraživanje. Znanstvenici su analizirali zdravstvene kartone više od 637.000 primatelja cjepiva koji prethodno nisu bili zaraženi virusom i nisu dobili booster dozu.

Prema rezultatima objavljenima u medicinskom časopisu JAMA, broj zaraženih rastao je kontinuirano svaki mjesec od srpnja do studenog 2021., s višim stopama u Pfizer/BioNTech grupi. U studenom je bilo 2,8 slučajeva na svakih tisuću ljudi cijepljenih Pfizer/BioNTechom u usporedbi s 1,6 slučajeva na tisuću primatelja cjepiva Moderna.

Cijepljeni Modernom imali 15 posto manji rizik od zaraze

Cjepiva su jednako dobro štitila od smrti, ali stopa hospitalizacije bila je 12,7 posto za zaražene osobe koje su cijepljene Modernom i 13,3 posto za zaražene osobe koje su cijepljenje cjepivom Pfizer/BioNTech. Kada su znanstvenici usporedili 62.584 primatelja Moderne sa skupinom primatelja Pfizera/BioNTecha iste veličine, rizik od zaraze bio je 15 posto manji u skupini cijepljenoj cjepivom Moderna.

“Iako postoji razlika u broju zaraženih, oba cjepiva daju visoku zaštitu od zaraze virusom SARS-COV2, a posebno protiv najtežih posljedica obolijevanja”, objavila je u priopćenju koautorica studije Pamela Davis s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Case Western Reserve.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više