Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Nova analiza Instituta za rat: 'Putin namjerava anektirati okupirane južne i istočne ukrajinske regije'

Objavili su novu analizu koja secira mogući plan ruskog diktatora

Russian President Vladimir Putin arrives to watch the Victory Day military parade at Red Square in central Moscow on May 9, 2022. - Russia celebrates the 77th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
FOTO: AFP

Američki Institut za proučavanje rata objavio je najnoviju analizu u kojoj pišu o tome što Vladimir Putin planira napraviti s južnim i istočnim regijama Ukrajine. “Putin vjerojatno namjerava anektirati okupirane južne i istočne ukrajinske regije direktno u Rusku Federaciju u nadolazećim mjesecima”, pišu.

Dodaju da će on tada, direktno ili ne, tvrditi da ruska doktrina dozvoljava korištenje nuklearnog oružja kako bi se branio ruski teritorij kao i da se to primjenjuje na nove, anektirane regije. To bi moglo dovesti do prijetnje nuklearnim napadom Ukrajini i saveznicima ako protuofenzivom pokušaju obraniti okupirane teritorije.

Pišu da će Putinov plan oko anektiranja regija vjerojatno ovisiti o tome koliko on doista razumije stvarno stanje ruske vojske u Ukrajini. “Vojska još nije ostvarila Putinov teritorijalni cilj osvajanja Donjecka i Luhanska i malo je vjerojatno da će u tome uspjeti”, pišu u analizi.

‘Ukrajina i Zapad imaju uski vremenski prozor za djelovanje’

Dodaju da će, ako razumije slabosti svoje vojske, Putin vjerojatno požuriti s anektiranjem i prijetnjom nuklearnim napadom. Sve to, tvrde, napravit će kako bi povratio kontrolu nad ukrajinskim teritorijem koji Rusija sada okupira. No, pišu i da će on, ako smatra da njegova vojska može osvojiti ove regije, odgađati anektiranje nadajući se da će, ako ga izvede kasnije, dobiti više teritorija.

“U tom bi slučaju njegovo loše vodstvo skupa s ukrajinskom protuofenzivom moglo dovesti rusku vojsku do kolapsa”, pišu pa dodaju da je za Putina opcija i to da mobilizira dodatne snage. “Ako se odluči na to, onda će anektiranje odlagati još duže, čekajući pojačanje na terenu”, dodaju.

U analizi stoji i da Ukrajina i saveznici imaju uski vremenski prozor za protuofenzivu prije nego se Kremlj odluči na aneksiju teritorija. Tvrde da je potreban koherentan plan koji će biti spreman kao odgovor na aneksiju ali i na potencijalnu prijetnju nuklearnim oružje. “Ključni ukrajinski i zapadni nacionalni interesi traže hitnu podršku Zapada trenutnoj ukrajinskoj protuofenzivi”, procjenjuju.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu