Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Nova anketa: predsjednici pada podrška. Milanović ju je skoro dostigao, a Škoro sumanuto raste

RTL je maloprije objavio novu anketu o rejtingu predsjedničkih kandidata.

RTL je maloprije objavio novu anketu o rejtingu predsjedničkih kandidata. Da se danas održe izbori, Kolindu Grabar-Kitarović biralo bi 26,8 posto ispitanika (28,6 posto u studenom). Zorana Milanovića bira 25,4 posto ispitanih (24,3 posto u studenom), a Miroslava Škoru 21 posto (16,7 posto u studenom). Mislav Kolakušić udaljio se od vodećeg trojca. Njega za predsjednika želi 10,6 posto ispitanika (u odnosu na 14 posto u studenom).

Aktualna predsjednica od rujna, uzastopna četiri mjeseca, bilježi pad potpore. U odnosu na studeni, pala je za gotovo 2 postotna boda. Milanović je od rujna na sličnoj razini, s tim da mu je od studenog potpora porasla nešto iznad postotnog boda. Najveći rast, više od 4 postotna boda u odnosu na studeni, bilježi Miroslav Škoro koji se time ozbiljno približio vodećem dvojcu. Istodobno, Kolakušić gubi 3,5 postotna boda.

HDZ-ovi birači većinom biraju Grabar Kitarović

HDZ-ovi birači, točnije njih 77,3 posto podržat će službenu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, no 14,1 posto kaže da bi izabralo bivšeg člana HDZ-a Miroslava Škoru, koji im je ovoga vikenda na skupu i rekao da će biti njihov predsjednik. Mislava Kolakušića bira 2,3 posto. A u redovima HDZ-a ima i onih kojima je Zoran Milanović prvi izbor. Zanimljivo je da nešto manje SDP-ovaca bira Milanovića, nego HDZ-ovaca Grabar-Kitarović.

Kad se vratimo na poredak, nakon vodeća četiri kandidata, peta je Dalija Orešković s 2,6 posto (2,5 posto u studenom). I ona i Ivan Pernar bilježe rast. Bivši član Živog zida sada je na 1,9 posto (1,3 posto u studenom). Dejan Kovač pada, bira ga 1,5 posto ispitanika (2,6 posto u studenom). Dario Juričan, odnosno Milan Bandić, bilježi rast, ali je i dalje ispod 1 posto (0,9 posto, a u studenom 0,5 posto). Baš kao i Katarina Peović koja je na 0,9 posto (0,3 posto u studenom). Anto Đapić je ispod toga, na 0,4 posto. Nedjeljko Babić na 0,3 posto.

Neodlučnih birača je 7,9 posto što je, s obzirom na iznimno tijesan poredak u vrhu, jako puno, no i oni mogu odlučiti tko će u drugi krug koji je još neizvjesniji. Škoro, koji je treći izbor u prvom krugu, u drugom pobjeđuje i Grabar-Kitarović i Milanovića.

U drugom krugu Milanović i Grabar Kitarović

Prema istraživanju, u drugom će se krugu sučeliti aktualna predsjednica i bivši premijer. Grabar-Kitarović u tom slučaju bira 48,3 posto ispitanika (51,8 posto u studenom). Zorana Milanovića 47,6 posto (u studenom 44,5 posto). Neodlučnih je 4,1 posto i to su oni koji bi odlučili o novom predsjedniku ili predsjednici.

U proteklih pola godine predsjednica u ovakvom srazu kontinuirano pada. U odnosu na studeni, tri i pol postotna boda, dok je Milanoviću potpora narasla 3 postotna boda. Prije mjesec dana predsjednica je bila u prednosti više od 7 postotnih bodova, a sada se ta prednost istopila na svega 0,7 posto.

Grabar Kitarović u drugom krugu gubi od Škore

Još veći pad Grabar-Kitarović bilježi ako u drugom krugu bude protiv Miroslava Škore. Da oni uđu u drugi krug, Škoru bi odabralo 50 posto ispitanika (45,6 posto u studenom), aktualnu predsjednicu 45,2 posto (49,2 posto u studenom). Škoro ovdje u odnosu na studeni bilježi rast od gotovo 4,5 postotna poena, a predsjednica pad od 4 postotna poena. Smanjio se i broj neodlučnih, ali i dalje ih je 4,8 posto.

Gotovo 80 posto HDZ-ovaca u ovakvom srazu bira predsjednicu, a nešto više od 18 posto Miroslava Škoru. No više od 60 posto SDP-ovaca prednost daje Škori, gotovo upola manje je za predsjednicu.

Škoro u drugom krugu pobjeđuje i Milanovića

Ako bi se u drugom krugu našli Škoro i Milanović, ovdje je Škorina pobjeda uvjerljivija. Bira ga 52,9 posto ispitanika (prema 49,6 posto u studenom), dok bi za Milanovića glasalo 43,5 posto (u studenom 46,3 posto).

Neodlučni, kojih je ovdje 3,6 posto, ne mogu promijeniti pobjednika. I ovdje Škori potpora, u odnosu na studeni – nešto iznad 3 postotna boda, a Milanoviću pada za oko 3 postotna boda. Gotovo 90 posto HDZ-ovaca je ovdje, očekivano, uz Miroslava Škoru, a birači Mislava Kolakušića su se podijelili.


*Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 5. do 9. prosinca 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više