Nova HRT-ova anketa: Milanović sve bliže Kolindi Grabar Kitarović, Kolakušić sumanuto raste

Na trećem mjestu i dalje je Škoro, a Mislavu Kolakušiću ozbiljno raste rejting

ZADNJA IZMJENA: stu 20, 2019

HRT je maloprije objavio rezultate svoje ankete HR rejting o rejtingu političkih stranaka i predsjedničkih kandidata. Prema rezultatima ankete, HDZ u ovom trenutku podržava 27,4 posto ispiranih birača, dok SDP ima 25,4 posto biračke potpore. HDZ je tako u studenome rastao zanemarivih 0,07 postotnih bodova, a SDP 0,73 postotnih bodova.

Onaj koji je najviše narastao (1,63%) ujedno je sa 7,6 posto podrške i trećeplasirani – Mislav Kolakušić. On i Most (5,8%) jedini su koji još prelaze izborni prag. Ispod praga je 13 stranaka, od čega samo dvije trenutačno nisu parlamentarne.

Granici od 5 posto ovog je mjeseca najbliže je ovaj mjesec registrirana stranka – Hrvatski suverenisti (3,5%). Iznad 3 posto (3,2%) je još samo HSS, a listu ispod predvodi stranka Milana Bandića (2,0%) iza koje je još 10 stranaka koje u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici ne bi nikada vidjele Hrvatski sabor.

Kako stoje predsjednički kandidati?

Što se tiče predsjedničkih kandidata, iz ovomjesečnog HRejtinga moglo bi se zaključiti da HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović i SDP-ov kandidat Zoran Milanović stoje slično kao i njihove stranke. Osvajaju približno isto kao i njihove stranke, razlika među njima trenutačno je gotovo ista kao između HDZ-a i SDP-a.

Da je 1. izborni krug održan prošlu nedjelju, Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 28,9 posto, a Zoran Milanović 26,4 posto biračke potpore. U odnosu na listopad, HDZ-ova kandidatkinja pala je za gotovo 1 posto (0,90%), a SDP-ov kandidat narastao oko pola posto (0,58%), pa je trenutačna razlika među njima točno 2 i pol posto.

Miroslav Škoro sa 17,6 posto i dalje je trećeplasirani, ali je najviše pao (-1,48%). Slijedi ga, pak, onaj koji je najviše (+5,02%) rastao – Mislav Kolakušić, pa je s listopadskih 7, sad došao do 12 posto (12,1%) biračke potpore.

Nitko od preostalih pet koji su izrazili želju da budu predsjednik ili predsjednica ne dobivaju ni tri posto glasova. To su, redom: Dean Kovač (2,4%), Dalija Orešković (2,3%), Ivan Pernar (2,1%), Vlaho Orepić (0,8%) i Dario Juričan (0,6%), donedavno Milan Bandić.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program