Politika & Kriminal

Nova insajderska knjiga koja razotkriva svu ludost Trumpove vladavine upravo drma Washingtonom. Izvukli smo najvažnije

Knjigu je napisao pomoćnik bivšeg ministra obrane Jamesa Mattisa

US President Donald Trump, flanked by Defense Secretary James Mattis (L), and Chief of Staff John Kelly (R), hold a meeting with senior military leaders in the Cabinet Room of the White House on October 5, 2017. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
FOTO: AFP

Javnosti Južne Koreje, Kine, Japana zgrožene su najnovijim otkrićima kako američki predsjednik Donald Trump uopće ne krije svoj animozitet prema Azijatima o kojima misli sve najgore. To je u svojoj knjizi “Držanje crte: Unutar Trumpovog Pentagona s tajnikom Mattisom”, razotkrio Guy Snodgrass, pisar bivšeg smijenjenog ministra obrane Jamesa Mattisa. U razgovorima sa svojim najbližim suradnicima predsjednik Trump optuživao je, među ostalim, Južnu Koreju da je “glavni nasilnik u Aziji”.

Da ne bi bilo zabune, Trump nije tako govorio o Sjevernoj nego o Južnoj Koreji, dakle, o jednoj od najlojalnijih američkih saveznica u Aziji. Ustvrdio je također kako je upravo Južna Koreja odgovorna za sukobe i napetosti na Korejskom poluotoku. Trump je čak pojasnio kako “Kinezi napadaju SAD s lijeva”, dok “Južna Koreja nasrće na Ameriku s desna.”

Nakon sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom 2018. u Singapuru nepredvidljivi Trump pitao je zaprepaštene ministre obrane Mattisa i državnog tajnika Rexa Tillersona bi li se američke trupe mogle povući iz Koreje. Ili barem otkazati dugogodišnje zajedničke američko-južnokorejske vojne manevre kako bi se, govorio je Trump, nagazile vlasti u Seulu.

Čak se usudi ucjenjivati svog vjernog partnera i saveznika prijeteći da će povući 28.000 vojnika ako Južna Koreja ne plati Washingtonu odštetu od 60 milijardi dolara. Što je izazvalo otvoreni gnjev u Seulu jer Južna Koreja, kako bi kompenzirala troškove boravka američkih vojnika u svojoj zemlji, redovito plaća milijardu dolara godišnje te uz to još kupuje od SAD-a enormne količine oružja, snosi troškove održavanja svih objekata u kojima su smještenu vojnici te im omogućava cijeli niz privilegija.

Trump se žali da ga saveznici žele rastrgati

Guy Snodgrass piše kako je tijekom prve godine svoje vladavina Trump došao u Pentagon na brifing, pa su se ministar obrane James Mattis i državni tajnik Rex Tillerson dogovorili kako ga moraju “poučiti” o važnosti lojalnosti spram partnera i saveznika jer je Trump u to vrijeme na drzak način omalovažavao NATO. “Ali sastanak je brzo krenuo u krivo,” zapisao je Guy Snodgrass, jer “Trump nije krio dosadu i rastresenost, mrštio se prekriženih ruku te je odgovorio kako ga američki saveznici stalno napadaju te da bi ga najradije rastrgali.”

Tada je pitao sugovornike “ jeste li vidjeli agresivan stisak ruke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona?” No, odmah potom iskazao je oduševljenje francuskom vojnom paradom povodom Dana Bastilje – predlažući da se takva parada organizira i Washingtonu. “Oba muškarca – Mattis i Tillerson – bili su očajni”, opisao je Snodgrass, bivši pilot ratne mornarice koji je radio u Mattisovom uredu od proljeća 2017. do ljeta 2018. i pisao njegove govore. Njihovo zaprepaštenje bilo je još veće kad su čuli Trumpovu ideju da izgradi američku svemirsku vojnu silu.

Za jednog drugog brifinga ministar Mattis spomenuo je kako se SAD-a pouzdaju i oslanjanju na pomoć svojih saveznika, na što je predsjednik Trump naprosto “podivljao”. Nakon što je napao NATO pakt zbog toga što države članice premalo troše na obranu, objašnjeno mu je da se 29 članica NATO-a obvezalo da će do 2024. troškovi za obranu doseći iznos 2 posto bruto domaćeg proizvoda, a da SAD za obranu odvaja 3,4 posto svog BDP-a. Trump se tada pohvalio kako je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg “njegov daleko najveći obožavatelj”.

Vojne intervencije u Iraku i Afganistanu su najgore američke odluke ikada

Nakon toga Trump je objasnio kako je njegova politička strategija za sve kriviti demokrate te je zaključio kako SAD pomaže svima drugima osim samima sebi. “Znate, Kazahstan je veoma bogata zemlja, stalno mi zahvaljuju na suradnji, a zašto nam ništa ne plaćaju?”

Trump je kazao kako su SAD bespotrebno zaglavile u Afganistanu i Iraku te da su na te avanture potrošili 7 tisuća milijardi dolara. “Najgora odluka ikad”, zaključio je Trump. U svojoj knjizi Snodgrass je ustvrdio da Trump sve vidi samo kroz dolare te da reagira sa “životinjskim instinktima.”

Tim povodom u Seulu su upozorili kako je Koreja tijekom Hladnog rata bila podijeljena na dva dijela ad hoc sporazumom i dogovorom SAD-a i Sovjetskog Saveza te da Washington od prvog dana koristi tu zemlju kao štit od obrane komunizma. Južna Koreja već sedam desetljeća živi u strahu zbog politike koju je kreirao Washington. Objašnjava se također kako je nagli razvoj Južne Koreje započeo kad su njene tvornice počele proizvoditi jeftine proizvode široke potrošnje za američke potrošače te su postale dio globalnih lanaca opskrbe koje kontrolira SAD.

Trumpova politika izjeda iznutra SAD kao epidemija opioida

U jednom južnokorejskom dnevnom listu objavljen je komentar u kojem se ističe kako su “Trumpizam ili Trumpov populizam razorni poput epidemije opioida koja SAD izjeda iznutra, a njegovi zaslijepljeni sljedbenici slijede ga jer ne znaju niti razumiju svu pogubnost takve politike. Amerikanci imaju selektivno pamćenje, pa uopće ne vide svu pogubnost Trumpova prezira spram “žute opasnosti”, prema Hispano-Amerikancima” te se posebno upozorava na njegovo “politički inherentno neprijateljstvo prema crncima koju iskazuje bjesomučnim napadima na bivšeg predsjednika Baracka Obamu.”

U Trumpovo objašnjenje kako je trgovinski rat protiv Kine zapravo preventivni udar na drugo najveće svjetsko gospodarstvo kako bi se ta zemlja zaustavila u strelovitom usponu, malo tko u Aziji vjeruje. Premda u Aziji nitko nije sklon Kini jer se boje njenih pretenzija za dominacijom niti bi itko želio da Peking u budućnosti zauzme mjesto hegemona koje danas ima Washington, upozorava se da Trumpov “nelogičan animozitet gura azijske prijatelje prema Pekingu.”

Također se “podsjeća američke azijske prijatelje da je zapravo Trump gnjevan jer ne podnosi tuđe uspjehe ili odbijanja bespogovorne poslušnosti. Trump naprosto ne želi da bilo tko u bilo kojem smislu konkurira SAD-u, a Japan, Kina, Južna Koreja, najveće su svjetske priče o uspjehu te su u ekonomskom pogledu, najozbiljniji konkurenti Washingtonu.”

Trump je nerazumnom odlukom o povlačenju iz Sirije izazvao dodatnu tragediju

Neposredni povod za smjenu Jamesa Mattisa, umirovljenog američkog generala s 4 zvjezdice, bilo je njegovo neslaganje s američkom politikom prema Siriji. Nakon dvije godine obavljanja funkcije ministra obrane, Mattis je u oproštajnom pismu napisao da više nije u mogućnosti provoditi Trumpovu politiku. Državni tajnik Tillerson otjeran je pak jer je Trumpa iza njegovih leđa nazivao idiotom.

Najnovija knjiga Guya Snodgrassa razotkriva svu pogubnost politike kojom Donald Trump upravlja SAD-om, ali i velikim dijelom svijeta. Stoga ne čudi da će od sada američki saveznici biti sasvim sigurno još oprezniji i rezerviraniji spram Washingtona što će dodatno narušiti međusobne odnose.

Uostalom, posljednja događanja u Aziji i na Bliskom istoku pokazuju svu neuspješnost njegove dosadašnje vanjsko političke strategije. Tako je, među ostalim, Trump nakon što je zapovjedio da se američki vojnici povuku iz Sirije, izazvao dodatni kaos u toj nesretnoj zemlji, ali i na cijelom Bliskom istoku.

Osim što je na neobjašnjiv način dopustio Rusiji i Turskoj da preuzmu odlučujuću ulogu u raspetljavanju tragične sirijske krize, Trump je nevjerojatnom lakoćom izdao svoje saveznike Kurde te ih prepustio na milost i nemilost Turcima. Takva američka politika na Bliskom istoku izravno je odgovorna za najnovije tragedije koje se događaju u Iraku, Jemenu, Libanonu, Siriji…

Sudbina Iraka najbolje pokazuje kakav kaos nastaje nakon američkog uplitanja i agresije na neku suverenu zemlju. Stoga ne čudi da Trumpova vanjska politika bilježi neuspjeh za neuspjehom: nije uspio postići nikakav dogovor o denuklearizaciji Sjeverne Koreje, nije slomio Iran nepravednim sankcijama već je samo stvorio novo žarište sukoba, dok je situacija u Siriji, Iraku, Jemenu iz dana u dan sve gora.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu