Politika & Kriminal

Nova knjiga otkriva da je Obama, na Trumpovo pitanje koja mu je bila najveća greška, odgovorio: 'Ne mogu se sjetiti nijedne'

Vozili su se u u predsjedničkoj limuzini na Trumpovu inauguraciju

US President Barack Obama and Vice President Joe Biden walk to the Oval Office at the White House  after attending the annual Friends of Ireland Luncheon at the US Capitol in Washington, DC, on March 15, 2016. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
FOTO: AFP

Godinama su predsjednici Barack Obama i Donald Trump bili politički protivnici, što nije bilo nikada očitije nego tijekom predsjedničkih izbora 2016. godine. Obama je smatrao da je bivša državna tajnica Hillary Clinton, demokratska predsjednička kandidatkinja te godine, vrhunski osposobljena za vrhovnu zapovjednicu zahvaljujući karijeri u javnoj službi kao američka senatorica iz New Yorka kao i svome radu kao najviša diplomatkinja.

Nakon što je Clinton na predsjedničkim izborima izgubila od Trumpa, Obama je morao početi planirati što slijedi. Novoizabrani predsjednik Trump trebao je 20. siječnja biti inauguriran kao 45. američki predsjednik. Obama se s Trumpom i republikanskim senatorom Royem Bluntom iz Missourija vozio u predsjedničkoj limuzini, od Bijele kuće do Kapitola, na inauguraciju.

Zajednička vožnja u limuzini

Prema novoj knjizi novinara The Washington Posta Boba Woodwarda i Roberta Coste, tijekom vožnje Trump je upitao Obamu može li reći što mu je bila najveća pogreška tijekom mandata u Bijeloj kući, doznaje Business Insider koji se dokopao rane kopije knjige.

Prema knjizi, Obama je zastao, pogledao Trumpa pa kazao: “Ne mogu se sjetiti niti jedne.” Trump je tada promijenio temu i upitao “je li ovo automobil koji stalno koristite?”

Neuspjeli pokušaj razgovora

Knjiga naslova Opasnost (Peril) detaljno opisuje ovu interakciju između dvojice muškaraca koja je mogla završiti kao dugotrajni razgovor ali eto, nije uspjela.

Kada je Joe Biden trebao preuzeti mjesto predsjednika, Trump je odlučio ne prisustvovati inauguraciji i napustio je helikopterom Bijelu kuću, odletjevši u Floridu na avionu Air Force One, na svoje posljednje predsjedničko putovanje.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu