Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nova presica HND-a zbog suludih tužbi: ‘Sudac Vrban kukavički ne želi tužiti Zdravka Mamića nego progoni Dragu Hedla’

Serijski tužitelji pokušavaju financijski uništiti medije, a HND prijeti novim velikim prosvjedom

23.03.2021.,Osijek - Predsjednik osjeckog suda Zvonko Vrban. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Zastupnica socijaldemokrata, bivša SDP-ovka Romana Nikolić, primjerice, tužila je cijeli niz medija koji su prenijeli točnu informaciju da je bila osuđena na tri mjeseca zatvora uvjetno zbog prijetnje smrću. Nevjerojatna ideja o tome, zbog isteka roka rehabilitacije, birači ne bi smjeli znati za takvu presudu osobe koja se kandidira za mjesto saborske zastupnice, još nevjerojatnije, na sudovima nailazi na razumijevanje

Prije tri godine, 1500 ljudi, mahom novinara, prosvjedovalo je za slobodu novinarstva u Zagrebu. Prvi zahtjev s tog prosvjeda govorio je o sudskim tužbama protiv novinara za povredu časti i ugleda koje su bile teške nekoliko milijuna kuna.

U svojoj reakciji, dan poslije, premijer Andrej Plenković je zvučao nepokolebljivo. “Ne možete mi 2019. reći da u Hrvatskoj postoji problem slobode medija, to jednostavno, faktički nije točno”, kazivao je tad Plenković. U 2022. godini, pak, iznos tužbi kojima se sudskim putem udara na novinare i medije nabujao je do 77,4 milijuna kuna.

Serijski tužitelj Vrban

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko danas je na tiskovnoj konferenciji tu situaciju nazvao evidentnim i sustavnim pritiskom na medije i pozvao resornu ministricu Ninu Obuljen Koržinek da se o tome javno očituje. “HND očekuje ozbiljnu reakciju nadležnih na ovaj teror ili ćemo opet organizirati prosvjed, a ja vam garantiram da će biti velik”, kazao je Zovko.

Iznijeta su i dva posebno bizarna primjera serijskih tužitelja, radi kakvih je prije nekoliko mjeseci glavni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutierrez za Telegram konstatirao kako nikad nije vidio takve tužbe protiv medija i kako je po tome Hrvatska najgora u Europi. Prvi serijski tužitelj kojeg je Zovko izdvojio je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban, koji od Telegrama u pet tužbi zbog tekstova Drage Hedla o njegovoj imovini traži po 150 tisuća kuna za svaki.

Kukavičko izbjegavanje Zdravka Mamića

Predsjednik HND-a je naglasio da Vrban kukavički ne želi tužiti Zdravka Mamića, koji ga je optuživao za kriminal, ali tuži medije. “I to Dragu Hedla, koji je jedan od najvećih hrvatskih novinara u posljednjih pedeset godina. Ako išta u pet slavonskih županija funkcionira, onda je to Drago Hedl”, rekao je Zovko. Vrban je Hedla tužio i u kaznenom postupku, a i od glavne urednice Telegrama Jelene Pavić Valentić traži 150 tisuća kuna.

Priča o drugoj friškoj zvijezdi na nebu serijskih tužitelja protiv novinara također je bizarna. Radi se o saborskoj zastupnici socijaldemokrata, bivšoj SDP-ovki Romani Nikolić. Ona je, pak, tužila cijeli niz hrvatskih medija koji su, poput Telegrama, napisali da je bila osuđena na tri mjeseca zatvora uvjetno zbog prijetnje smrću. Informacija je istinita.

Teror je sustavan

Nevjerojatna ideja o tome, zbog isteka roka rehabilitacije, birači ne bi smjeli znati za takvu presudu osobe koja se kandidira za mjesto saborske zastupnice, još nevjerojatnije, na sudovima nailazi na razumijevanje, pa je tako potpredsjednik HND-a Gordan Gazdek s portala virovitica.net, pravomoćno proglašen krivim i ima platiti 7.500 kuna plus troškove postupka. Što je novac koji doslovno dovodi u pitanje opstanak lokalnog portala, pa će mu HND pokušati pomoći, dok se čeka pravorijek Vrhovnog ili Ustavnog suda.

Branko Mijić, bivši novinar i urednik Novog lista, zaključio je kako se “u Hrvatskoj sustavno provodi teror nad slobodom misli i govora”, učinak čega se zove – cenzura. Prije nego premijer Plenković ustvrdi kako su takve ocjene pretjerane i da 2022. godine u Hrvatskoj ne postoji problem slobode medija, valja se još jednom prisjetiti brojke od 77,4 milijuna kuna odštete.

I činjenice da je Mijić svoje rečenice izgovorio sjedeći pored prvog čovjeka novinarske strukovne udruge u Hrvatskoj. Koji je, pak, s javne radiotelevizije dobio izvanredni otkaz – dvaput. Prvi je pravomoćno nezakonit. Za drugi proces još traje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više